Tonstad kraftverk utgjør brorparten av eiendomsskattegrunnlaget til Sira-Kvina Kraftselskap. Rådmannen i Sirdal kommune frykter at Tonstad vil falle vesentlig i verdi i 2018. Foto: Sira-Kvina Kraftselskap

Lave kraftpriser rammer lokalsamfunn

Kraftkommuner rammes hardt av lave kraftpriser. For eksempel mister Sirdal over fem millioner i eiendomsskatt fordi vannkraftverkene i kommunen verdsettes lavere.
Torsdag, 17 november, 2016 - 09:14

Sirdal kommune fikk i oktober 2016 tilsendt grunnlaget for utskriving av eiendomsskatt for 2017. Grunnlaget viser en nedgang i eiendomsskatten med 5,2 millioner kroner fra Sira-Kvinas og Agder Energis kraftanlegg, melder avisenagder.no.

Dermed har rådmannen måttet legge frem et forslag til 2018-budsjett og økonomiplan frem til 2020 som forteller at sirdølene går trangere tider i møte.

Tonstad kraftverk, som utgjør om lag 80 prosent av Sira-Kvinas eiendomsskattegrunnlag, fikk bare en moderat reduksjon i verdsettelse. Men rådmann Inge H. Stangeland frykter at verdsettelsen av Tonstad kraftverk kan bli vesentlig lavere ved utskriving av eiendomsskatt for 2018.

– Rådmannen vil presisere at det også er politisk risiko forbundet med vurderingen av fremtidige inntekter fra eiendomsskatt både når det gjelder vannkraftverk og overføringsanlegg/nett, sier Stangeland til avisenagder.no.

Sirdal kommune vil imidlertid ikke gå konkurs med det første. Ifølge lokalavisen har kommunen med sine om lag 1800 innbyggere om lag 100 millioner kroner «på bok», i stor grad på grunn av mange års inntekter fra kraftproduksjon.

På forsiden nå

Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Vil ha drivstoffstasjoner i Nordsjøen basert på havvindparker.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.
Olje- og energidepartementet søker etter leder og fire medlemmer til Energiklagenemnda.
Flytende havvind kan skape verdier på opptil 117 milliarder kroner og gi 128.400 årsverk i Norge over en 30-års periode, ifølge ny analyse.
Hilde Gillebo (45) hentes fra Institutt for energiteknikk (IFE).
Equinor skulle ikke ha antydet at gass har lave CO2-utslipp, ifølge britisk regulator.
Mens Equinor snakket varmt om gass, tror Statnett-sjef Auke Lont mer på batterier og hydrogen.
NVE tar hensyn til private Equinor-interesser, og trosser advarsler om svekket forsyningssikkerhet fra Statnett og Gjøa-operatøren.
– Påstanden om at vindkraften som bygges i Norge er en trussel for naturmangfoldet, er direkte misvisende, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi, som vurderer å gå inn i svensk vindkraft.
DigiPlex investerer 600 millioner kroner i to nye datasentre på Fetsund og Hobøl.
Varanger Kraft har solgt 49 prosent av aksjene i Varanger KraftVind AS og slik sikret finansiering for andre trinn av Raggovidda Vindpark.
I løpet av det siste året er det produsert 20,1 TWh vindkraft i Sverige. Det er ny rekord.
Etter sabotasje på forankringslinene i 2017 forsøker Waves4Power seg igjen med testing av sitt bølgekraftverk på Runde i Møre og Romsdal.
I sin høringsuttalelse til nasjonal ramme etterlyser forbundet også en analyse av det fremtidige kraftbehovet.
Jacobsen Elektro har engasjert Kvale Advokatfirma til å bistå med en restrukturering av selskapet og forhandle med kreditorene om en akkordløsning.
Smarte, automatiske ladesystemer vil gjerne lade elbilene om natta, når spotprisene er lavest. Men om alle gjør det, kan det overbelaste nettene like ille som om ettermiddagen.
Entreprenørselskapet BKK Enotek fusjonerer med MultiVolt, samtidig som det loves flere arbeidsplasser i Sogn og Fjordane.
Rederiet Utkilens nye kjemikalieskip «Mostraum» er det første tankskipet tilrettelagt for landstrøm.
Ber NVE forsterke Statnetts insentiver til å drive mer effektivt.
Nettselskapene vil ta eierskap til egne data og stille krav til lagringsformat fra leverandører, ifølge studie fra SINTEF Energi.
Andelen elektrisitet i energimiksen vil dobles til 40 prosent i 2050, anslår DNV GL i en ny rapport.
Hafslund Nett fikk tirsdag sammen med SINTEF Energi, Skagerak Nett, Eidsiva, Lyse og Istad Smartgridsenterets innovasjonspris for prosjektet «Feil- og avbruddshåndtering i smarte distribusjonsnett (FASaD)».
Statnett foreslår å dele Norges nordligste budområde, NO4, i to.