I Norge er det raskt, enkelt og gratis å bytte strømleverandør. Vi har et av de mest velfungerende sluttbrukermarkedene i Europa. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

Norge utmerker seg i strømmarkedet

Norske strømkunder nyter godt av et av de mest velfungerende sluttbrukermarkedene i Europa. Det fastslår det europeiske myndighetsorganet ACER i årets Market Monitoring Report.
Tirsdag, 29 november, 2016 - 09:48

Kilde: Energi Norge

Effektiv konkurranse i sluttbrukermarkedet krever et tilstrekkelig antall leverandører, at kundene får noe igjen for å bytte leverandør i form av bedre pris eller service, og at det er rimelig og enkelt å bytte. Norge er blant de landene i Europa som tilfredsstiller alle kriteriene, sammen med Sverige, Finland, Storbritannia og Nederland. Det skriver ACER – Europas svar på NVE – i sin årlige markedsovervåkingsrapport.

Mens prisdynamikken er svak i mange europeiske land, har Norge hatt konkurranse i strømmarkedet helt siden 1991. I dag kjemper rundt 240 leverandører om kundenes gunst.

– Konkurransen kommer kundene til gode både gjennom lave priser, nye produkter og bedre kundeservice. Vi ser også at stadig flere selskaper tilbyr fordelsprogrammer for sine kunder, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Flere bytter strømleverandør

Undersøkelsen fra ACER understøttes av NVEs ferske leverandørskifteundersøkelse. Her fremgår det at det ble foretatt 114.800 bytter blant norske husholdninger i andre kvartal. Det er en økning på over 50 prosent fra samme kvartal i fjor og det fjerde høyeste tallet som er registrert siden målingene begynte i 2002.

– I Norge er det raskt, enkelt og gratis å bytte strømleverandør. I tillegg har vi en tøff konkurranse mellom selskapene som bidrar til at det er dobbelt så mange som bytter strømleverandør som for eksempel bank, sier Ulseth.

Strømprisen utgjør i dag ca 30 prosent av den samlede strømregningen. Drift og vedlikehold av kraftnettet (nettleie) utgjør ca 30 prosent, mens skatter og avgifter til staten står for hele 40 prosent av regningen.

På forsiden nå

Siemens skisserer 5 GW havvind i Nordsjøen, saltvanns-pumpekraftverk i Lysefjorden og nye kabler til utlandet.
Miljødirektoratet er positive, men mener akvakultursektoren er et bedre konsesjons-forbilde.
Energiministeren vet ikke om skrotingen av vindkraftrammen gir mer eller mindre vindkraft enn om rammen hadde blitt presset gjennom.
Store endringer på kort tid skaper for sterk motstand, ifølge NVE-sjef Kjetil Lund.
Regjeringer dropper NVEs forslag om nasjonal ramme for vindkraft på land, melder NRK.
Jacobsen Elektro AS har begjært åpning av tvangsakkord. Det opplyser selskapet i en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag.
Både Den Norske Turistforening (DNT) og Norsk Friluftsliv er fornøyd med at Regjeringen skroter nasjonal rammeplan for vindkraft.
Ved utgangen av 2018 var det 10 865 ladepunkter for elektriske biler her i landet og per april 2019 landstrømanlegg ved 92 kaianlegg.
60 nettselskaper har undertegnet opprop for «en rettferdig og likere nettleie».
I en kombinasjon av bransjekunnskap og kvikke hoder har to medarbeidere i Omexom utviklet en refleksmagnetskinne for å synliggjøre kraftmaster.
Multiconsult har fått i oppdrag å prosjektere utbedring av dammen ved Rismålsvatnet i Sørfold kommune i Nordland.
Av 90 TWh ny kraft i Norden fram mot 2040 venter NVE at 11 TWh kommer fra norsk vann. Det nordiske kraftoverskuddet kan dobles.
Hordaland fylkeskommune frykter strømmangel og manglende klimaeffekt.
Uavklarte situasjoner i det finansielle markedet gir uforutsigbare fremtidspriser på strøm i Norden.
Scatec Solar og partnere har nå koblet det siste av seks 65 MW solkraftverk til nettet i Benban solkraftanlegg i Egypt.
Selv om finansminister Siv Jensen har sagt nei.
Organisasjonen Fiskebåt, som arbeider for å ivareta fiskernes interesser, sier nei til havvindanlegget Hywind Tampen.
Elhub inngår IT-driftsavtale med Basefarm. Kontraktsverdien er på rundt 130 millioner kroner.
LESERINNLEGG
Å sette ned grensen for grunnrenteskett til 1,5 MVA, vil sette en effektiv stopper for all småkraft, advarer Høyre-representantene Liv Kari Eskeland og Tom-Christer Nilsen i dette innlegget.
I en stall som ombygges til leiligheter utenfor Bergen skal gjenbrukte elbilbatterier sørge for intelligent energistyring.
Frykter at Statnett skal ta foten av gasspedalen i en situasjon med effektmangel, slik at Nyhamna-anlegget, fergerederier og fiskeoppdrettere blir stående uten strøm.
Fusjonen mellom Sunnfjord Energi og BKK er nå formelt gjennomført.
54 relevante aktører, blant dem Østfold Energi, har i regi av Smart Innovation Norway etablert et nettverk for kunstig intelligens.
Tingretten har gitt staten fullt medhold i at Nei til EU ikke har rettslig interesse, og avvist at grunnloven er brutt. Nå anker Nei til EU.