OBOS Energi har foreløpig en småkraftportefølje på 520 GWh. Espeelvi kraftverk i Ullensvang i Hordaland er ett av prosjektene under utbygging. Foto: Jan Ove Sæd

Skaffer kraft til boligene

OBOS bygger tre småkraftverk og setter snart i gang med et fjerde. Til våren planlegges byggestart for ytterligere fire småkraftverk. Boligbyggeselskapet har som mål å produsere kraft til 40.000 boliger.
Torsdag, 1 desember, 2016 - 08:42

Energisatsingen til OBOS er forholdsvis ny. OBOS Energi åpnet sitt første småkraftverk i fjor, Kvitno ved Odda i Hordaland, med en stipulert årsproduksjon på 32 GWh.

– Vi kjørte prøvedrift fra april og åpnet offisielt i juli 2015, og det har gått veldig bra, opplyser daglig leder Marius Asheim i OBOS Energi AS.

Vestlandet

I Sogn og Fjordane har OBOS to prosjekter under utbygging: Langedal, som skal produsere ca 12,6 GWh, og Strupen med 6,9 GWh. De to kraftverkene ventes ferdig i 2017.

I Ullensvang herad i Hordaland er OBOS i gang med å bygge Espeelvi småkraftverk, som skal produsere 12 GWh årlig. Anleggsveier er bygd, og rørgata er under legging. Åpningen vil skje tidlig på våren 2018. Tvers over fjorden ligger også prosjektet Bråberg (6,5 GWh) hvor de håper å starte utbygging inneværende år, opplyser Asheim.

I Luster i Sogn og Fjordane har OBOS Energi ferdig prosjektert fire småkraftverk, som de planlegger å starte bygging av til våren. Videre har OBOS prosjekter blant annet i Fjærland i Sogn og Fjordane. – Vi jobber med å finne gode og kostnadseffektive løsninger for utbyggingen av disse, sier Asheim.

Til 40.000 boliger

Innen elsertifikatordningen avvikles i 2020/21 har OBOS som mål å bygge ut nye vannkraftverk som til sammen skal produsere 650 GWh årlig. Det tilsvarer forbruket til over 40.000 boliger. Foreløpig har OBOS en vannkraftportefølje på ca. 520 GWh, og de er stadig på utkikk etter nye prosjekter.

– Vi jobber med å ta grønt ansvar, og satsingen på småskala vannkraft er en del av dette. Men vi bygger ikke for enhver pris, sier Asheim til Energiteknikk.

Selskapet har ikke engasjert seg i vindkraft, men har begynt å se på bruk av solceller i næringsbygg. Dette vil vi trolig se håndfaste bevis på i 2017.

På forsiden nå

Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Vil ha drivstoffstasjoner i Nordsjøen basert på havvindparker.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.
Olje- og energidepartementet søker etter leder og fire medlemmer til Energiklagenemnda.
Flytende havvind kan skape verdier på opptil 117 milliarder kroner og gi 128.400 årsverk i Norge over en 30-års periode, ifølge ny analyse.
Hilde Gillebo (45) hentes fra Institutt for energiteknikk (IFE).
Equinor skulle ikke ha antydet at gass har lave CO2-utslipp, ifølge britisk regulator.
Mens Equinor snakket varmt om gass, tror Statnett-sjef Auke Lont mer på batterier og hydrogen.
NVE tar hensyn til private Equinor-interesser, og trosser advarsler om svekket forsyningssikkerhet fra Statnett og Gjøa-operatøren.
– Påstanden om at vindkraften som bygges i Norge er en trussel for naturmangfoldet, er direkte misvisende, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi, som vurderer å gå inn i svensk vindkraft.
DigiPlex investerer 600 millioner kroner i to nye datasentre på Fetsund og Hobøl.
Varanger Kraft har solgt 49 prosent av aksjene i Varanger KraftVind AS og slik sikret finansiering for andre trinn av Raggovidda Vindpark.
I løpet av det siste året er det produsert 20,1 TWh vindkraft i Sverige. Det er ny rekord.
Etter sabotasje på forankringslinene i 2017 forsøker Waves4Power seg igjen med testing av sitt bølgekraftverk på Runde i Møre og Romsdal.
I sin høringsuttalelse til nasjonal ramme etterlyser forbundet også en analyse av det fremtidige kraftbehovet.
Jacobsen Elektro har engasjert Kvale Advokatfirma til å bistå med en restrukturering av selskapet og forhandle med kreditorene om en akkordløsning.
Smarte, automatiske ladesystemer vil gjerne lade elbilene om natta, når spotprisene er lavest. Men om alle gjør det, kan det overbelaste nettene like ille som om ettermiddagen.
Entreprenørselskapet BKK Enotek fusjonerer med MultiVolt, samtidig som det loves flere arbeidsplasser i Sogn og Fjordane.
Rederiet Utkilens nye kjemikalieskip «Mostraum» er det første tankskipet tilrettelagt for landstrøm.
Ber NVE forsterke Statnetts insentiver til å drive mer effektivt.
Nettselskapene vil ta eierskap til egne data og stille krav til lagringsformat fra leverandører, ifølge studie fra SINTEF Energi.
Andelen elektrisitet i energimiksen vil dobles til 40 prosent i 2050, anslår DNV GL i en ny rapport.
Hafslund Nett fikk tirsdag sammen med SINTEF Energi, Skagerak Nett, Eidsiva, Lyse og Istad Smartgridsenterets innovasjonspris for prosjektet «Feil- og avbruddshåndtering i smarte distribusjonsnett (FASaD)».
Statnett foreslår å dele Norges nordligste budområde, NO4, i to.