I en nøye planlagt operasjon ble 27 transformatorer skiftet ut på seks timer konsesjonsområdet til Agder Energi Nett nær Risør. (Foto: Agder Energi)

Seks timer på å skifte 27 transformatorer? Ikke mulig sier du! Men vi klarte det, svarer Arne Gliddi i Agder Energi Nett.

Stedet er Gjernes ved Risør. Kodeordet er «Operasjon Maimyr». Under det tunge snøværet for noen uker siden takket transformatoren som omformer 22 kV til 6 kV for seg.  For å gjenopprette strømforsyningen til flere hundre boliger og hytter ble det i all hast leid en tilsvarende fra Hafslund.

Vurderinger i etterkant viste at det både ville ta tid og bli kostbart å reparere transformatoren som totalhavarerte, forteller avdelingsleder Arne Gliddi i Agder Energi Nett. – Linjestrekket det dreide seg om kan datere sin opprinnelse tilbake til 80-tallet, men er i årene som er gått siden systematisk oppgradert. Vi kunne i det meste forholde oss til en infrastruktur som var forberedt for et spenningsnivå på 22 kV.

Som sagt så gjort. I en nøye planlagt operasjon ble utskifting av 27 transformatorer gjennomført med marginalt slingringsmonn på seks timer. Da startskuddet gikk sto 40 montører, mange gravemaskiner, lastebiler og et helikopter klare til å ta fatt. Transformatorene var klargjort for utkjøring fra beredskapslageret til Agder Energi Nett i Arendal.

Det gikk som fot i hose, fortsetter Gliddi. – I min mangeårige yrkeskarriere kan jeg ikke huske å ha vært med på noe tilsvarende. Ikke nok med det. Oppgraderingen til 22 kV har gitt oss et mer robust nett i en standard som er i bedre samsvar med det som i dag er mer vanlig.  Om det skulle oppstå problemer er det mye enklere å få tak i reservedeler og raskere å utbedre eventuelle skader.