Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE) krever at personell ved kraftverk har gjennomgått opplæring om faren ved drift og betjening av anlegg. Illustrasjonsfoto: Sigurd Aarvig

DSB har godkjent at sikkerhetskurs for instruert personell ved småkraftverk kan holdes hvert tredje år i stedet for årlig. Småkraftforeninga er glad over å ha fått gjennomslag i saken.

Den gode nyheten for småkrafteiere kommer i årets siste utgave av Småkraftnytt, som akkurat nå er på vei til medlemmene i Småkraftforeninga. Endringen innebærer at småkrafteiere nå kan oppfylle sikkerhetsforskriften uten å sende driftspersonell på kurs hvert eneste år, og på den måten vil de spare både tid og penger.

Kursene er kjent som FSE-kurs og gir driftspersonell opplæring i å etterleve forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg.

Ikke nødvendig

Hittil har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) krevd årlig FSE-kurs for de som går vakter i småkraftverk. Småkraftforeninga har imidlertid ment at krav om årlig kurs er unødvendig, blant annet fordi småkraftverk er stabile elektroinstallasjoner hvor det vanligvis ikke skjer vesentlige endringer fra ett år til et annet. Argumentasjonen deres har nå vunnet gjenklang hos DSB.

– Vi er veldig glad for å ha funnet en løsning på dette i samarbeid med DSB, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga til Energiteknikk.

– En del småkrafteiere opplevde nok at kravet om årlige kurs for småkraftvaktene ble en dyr og tidkrevende løsning sett i forhold til behovet. Samtidig var det nå på høy tid at småkraften fikk innarbeidet dette med krav til vakter i internkontrollsystemet.

– Vi er veldig glad for å ha funnet en løsning i samarbeid med DSB, sier Knut Olav Tveit, daglig leder i Småkraftforeninga. Foto: Sigurd Aarvig

Bruker Kraftlosen

Småkraftforeninga redegjorde for sitt syn i et notat til DSB. I notatet henviser de blant annet til at foreninga tilbyr medlemmene et nettbasert internkontroll- og kvalitetssystem, Kraftlosen. I dette systemet passer risikoanalyser, instrukser og dokumentasjon av elsikkerhetsopplæring godt inn.

Sjefingeniør Espen Masvik i DSB sier til Småkraftnytt at foreninga har gitt en grundig vurdering av særpregene ved småkraftverk og at de har argumentert godt for at kraftverkene kan legge inn i systemet at opplæring av instruert personell skal skje hvert tredje år. DSB vil derfor ikke motsette seg dette.

Må risikovurdere

Prosjektleder Terje Engvik i Småkraftforeninga, som har vært ansvarlig for FSE-kursene, understreker at det ikke er gitt en standard dispensasjon fra kravet om opplæring hvert år. Hvert kraftverk må i internkontrollsystemet gjøre sine egne risikovurderinger.

Dersom det for eksempel skjer større endringer i el-installasjonene eller nytt driftspersonell kommer inn, kan det bli nødvendig med hyppigere opplæring enn hvert tredje år.

Godt samarbeid

I notatet til DSB oppsummerte Småkraftforeninga argumentene sine slik:

  • Småkraftverkene har svært stabile elektroinstallasjoner, der det vanligvis ikke skjer vesentlige endringer over en årrekke.
  • Småkraftverkene har ikke ordinært ansatt personell med risiko for utskifting av personell i løpet av året. Eierne utfører tilsynet, og utskiftinger skjer sjelden.
  • Eierne som selv som utfører tilsynsarbeid etter oppsatt plan, har gjerne fulgt anlegget fra planleggingsfasen. De kjenner både anlegget og sikkerhetsrisikoer inngående og har en klar egeninteresse i å opprettholde et funksjonelt og driftssikkert anlegg.
  • I normal driftsfase er det ikke behov for at småkraftvaktene skal bruke mye tid på opphold og konkrete oppgaver i selve kraftverket.

– Jeg syns denne prosessen er et godt eksempel på hvordan bransje og fagdirektorat kan spille på lag og sammen finne gode, kvalitetssikrede løsninger, sier Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga.