TrønderEnergi, som markerte seg som en hovedaktør i byggingen av Bugoye kraftverk i Uganda, har solgt seg ut av sin eierposisjon på over 70 prosent. (Foto: TrønderEnergi)

Det er trist å registrere at engasjementet fra offentlig eide energiselskaper i Norge er på vikende front når det gjelder investeringer i fornybar energi, spesielt vannkraft, internasjonalt. De lukker øynene for muligheter de bare kan drømme om her hjemme.

Det er Kjell Roland, adm.direktør i Norfund (Statens  Investeringsfond for Næringsvirksomhet i Utviklingsland) som står bak dette budskapet, men følgende tillegg: – Avkastningsmuligheter og risikoprofilen for investeringer i fornybar energi her hjemme, blant annet med vindkraft på Fosen som eksempel, får neppe jubelen til å stå i taket i berørte fagmiljøer.

Den utenlandssatsingen som offentlig eide energiselskaper i Norge har stått bak, først og fremst i utviklingsland, er i den senere tid sterkt svekket. Flere av selskapene har trukket seg ut av slike engasjementer, eller har skrinlagt planer om nye satsinger.

Vannkraftlandet Norge har mye å stille opp med internasjonalt, fortsetter Roland, – jeg synes det er synd at vi i så liten grad benytter muligheter til å utnytte dette til å skape nye og spennende forretningsmessige muligheter. I stedet opplever jeg offentlige eiere av energiselskaper som utbytte-«junkis» med investeringsengasjementer i stor grad knyttet til prosjekter med lav avkastning og høy risiko her hjemme. Majoriteten makter ikke å løfte blikket fra sine lokale «andedammer», og er mer opptatt av hvilke konsekvenser eventuelle negative sider av engasjementer i utlandet vil ha for omdømmet.