Gunnar Vika i Lysebotn 2-prosjektet fikk æren av å trykke på knappen. (Foto: Lyse)

Torsdag i forrige uke ble 1000 kg dynamitt brukt til å sprenge ut den siste biten av tunnelen som skal koble Lysefjorden med tunnelen til den nye kraftstasjonen. Med dunder og brak kunne sprengningseksperter og prosjektledelse konstatere en vellykket operasjon.

Kilde: Lyse

Gjennomslaget til Lysefjorden er ett av de store milepælene knyttet til Lysebotn 2 prosjektet, og det ble svært synlig i går da en imponerende kruttsky stod ut av åpningen som ligger ca to meter under overflaten. Flaten som skulle sprenges bort var ca 40 m2 og av ulik tykkelse. Orica (Sprengningsteknisk rådgivning) var derfor hentet inn for å håndtere detoneringen. I løpet av et knapt sekund ble dermed 140 ladepunkt med dynamitt, avfyrt med et drønn. 

Lader opp på ny
Neste store milepæl er gjennomslaget til Lyngsvatn og til Strandvatn, de to magasinene som skal forsyne kraftverket med vann.

Sprengningen har lenge vært planlagt i detalj ettersom det knytter seg en del utfordringer til operasjoner av denne størrelsen.

– Man får kun ett forsøk, konstaterer Gunnar Vika. Han var den heldige som fikk utløse selve salven, og etter endt oppdrag var det en lettet Vika som kunne konstatere at alt hadde gått som planlagt.