Å bruke økning i strømprisen som argument mot flere kabelforbindelser med utlandet holder ikke. Dette dreier seg først og fremst om et solidarisk klimaansvar. (Foto: Statnett)
Fredagskommentar:

Om strømkabler og AMS-målere

En håpløs debatt om strømkabler til utlandet og et varsel om at brannfaren øker med AMS-målere. Det er to av flere saker som har gitt et aldri så lite adrenalinkick denne uken.
Fredag, 27 januar, 2017 - 10:35

Når det mobiliseres motstand mot noe her i landet gjøres ikke det alltid med kvalitetssikrede argumenter. Slik er det i saken med strømkabler, som de senere dagene har blusset opp på facebook. Jeg kvier meg for å dele ut karakteristikker til noen av deltagerne, men det er fristende å be et par av dem om ikke å klø seg i hodet. De kunne få flis i fingeren.

Ja, prisen på strøm her i landet vil øke dersom strømmen får flyte fritt begge veier med Europa. Den kostnaden har vi råd til å ta. Uansett er det slik at mer fornybar energi, først og fremst effekt, fra Norge vil bidra til et bedre klima for alle. I den situasjonen verden er i utkonkurrerer det alle andre argumenter.

Så til AMS-målerne. Et hovedformål med disse er å gjøre oss alle mer energieffektive. Det skal primært skje ved at effektbelastningen fordeles jevnere over døgnet. Når forsikringsbransjen varsler at dette kan gi flere branner er det selvfølgelig urovekkende. Ved hemningsløst å bruke strøm på tider av døgnet, fortrinnsvis om natten, da KWh-prisen er billigst, er alt vi bruker av elektriske apparater i hjemmene våre mer eksponert for at det kan oppstå branner.

Her har både energibransjen og vi som kunder ansvar. Det er av felles interesse at vi viser respekt for varselet om økt brannfare. Innen 2019 skal alle husstander her i landet ha installert AMS-målere. Kanskje er det en ide å ledsage denne utrullingen av en kampanje om hvor farlig det kan være med et urimelig høyt effektuttak om natten. Det kan spare oss for mange bekymringer og tap av liv og materielle verdier.

På forsiden nå

Frykter at Statnett skal ta foten av gasspedalen i en situasjon med effektmangel, slik at Nyhamna-anlegget, fergerederier og fiskeoppdrettere blir stående uten strøm.
Jacobsen Elektro er ett skritt nærmere konkurs. Det er klart etter at en av kreditorene har sendt en konkursbegjæring til Drammen tingrett. Kravet skal behandles 16. oktober.
Tingretten har gitt staten fullt medhold i at Nei til EU ikke har rettslig interesse, og avvist at grunnloven er brutt. Nå anker Nei til EU.
Equinor og partnerne på Snorre og Gullfaks har besluttet å bygge havvindparken Hywind Tampen. Prisen blir snaut 5 milliarder kroner.
Ekspedisjonssjef Andreas Hilding Eriksen ble av Kongen i Statsråd fredag utnevnt til ny departementsråd i Olje- og energidepartementet.
En rekke land er blitt enige om å tillate eksport av CO2 for lagringsformål under den såkalte «Londonprotokollen».
Skal forhandle med Mørenett og Sogn og Fjordane Energi (SFE).
Flere hundre småkraftverk går mot konkurs eller styrt avvikling dersom Sanderud-utvalget får gjennomslag, ifølge Småkraftforeninga.
Etterlyser en tydelig nasjonal styring av vindkraftutbyggingen.
Den norske fornybarnæringen vokste med 71 prosent i 2018. Årsaken er særlig en kraftig vekst innenfor landbasert vindkraft.
Statnett tildelte torsdag kontrakter for rundt 330 millioner kroner for bygging av nye Fagrafjell transformatorstasjon på grensen mellom Time og Sandnes kommuner i Rogaland.
Omdømmet til kraftnæringen er i positiv utvikling. Det viser Kantars Energibarometer for tredje kvartal 2019.
Kraftriket har etter en prosess med 36 søkere ansatt forlagsmannen Anders Kvamme som ny direktør.
– Det er umulig for oss som har et globalt marked å prioritere én turbin her borte i nord, sier Ben Bjørke i Siemens.
Norwea er kritisk til å nekte kommuner å bygge havvind nært land, utenfor utpekte områder.
Billigere CO2-pris bidrar til å gi lavere strømpriser i Norden i 2020.
Helgeland Krafts konserndirektør for nett, Frode Valla, går over i ny stilling som direktør for forretningsutvikling.
NVE varsler at de vil avvise Eidsiva Netts søknad om å omklassifisere utenlandsforbindelsen mellom Minne og Charlottenberg til regionalnett.
Ved å å oppgradere Hjertevann kraftverk og bygge Røvatn kraftverk.
– Det er sjokkerende at KrF, som lovet en storsatsning på å fase ut kull i utviklingsland, i stedet kutter energibistanden og overføringene til Norfund, sier Zero-leder Marius Holm.
Energi-bransjeorganisasjonene har ikke funnet noen store overraskelser i regjeringens forslag til statsbudsjett.
Har signert avtale om etablering av mellomlager for CO2 på Kneppeskjæret i Sydhavna.
Innen 2030 har regjeringen som mål å realisere 10 TWh energisparing i bygg, men det halter i handlingsplanen for måloppnåelse, mener Nelfo.