Byggingen av Holsen småkraftverk skulle egentlig begynt i 2009, men utbyggerne måtte vente på 420 kV-linjen fra Ørskog til Sogndal før de kunne sette i gang. Her legges rør til kraftverket ovenfor Holsavatnet. Foto: Rune Nydal

I 2009 var kraftnettet i Sogn og Fjordane sprengt, og det ble full stopp for tilkopling av nye kraftverk. Etter at den nye linjen Ørskog–Sogndal står ferdig, hentes mange prosjekter frem igjen.

I ei bratt li ovenfor Holsavatnet i Førde legges rørledninger til Holsen småkraftverk, som skal settes i drift i april i år. Men kraftverket kunne vært i drift for lenge siden, hvis det ikke hadde vært for manglende nettkapasitet.

– Vi var vel nummer sju eller åtte som fikk konsesjon etter at Statnett stanset for nettilkopling. Først trodde vi det var en dårlig spøk, sier Egil Vallestad, styreleder i Holsen Kraft Norddøla AS.

Byggestart i 2015

De 15 grunneiere som sto bak konsesjonssøknaden, mistet fem–seks års produksjon. 1. desember 2015 kunne de omsider stikke spaden i jorda. Holsen småkraftverk får en installert effekt på 9 MW og skal produsere om lag 27 GWh ny kraft årlig.

Utbyggingskostnaden var i 2009 beregnet til litt over 2,11 kr/kWh. Ved investeringsbeslutning i 2015 hadde utbyggingskostnad gått en god del opp, men likevel ikke mer enn at en fikk fullfinansiering og 100 prosent lokalt eierskap for grunneierne i Holsen, forteller Vallestad.

SFE merker pågang

Konserndirektør nett i SFE Nett AS, Asgeir Aase, forteller at SFE i den siste tiden har signert flere tilknytningsavtaler for småkraftanlegg som det er tatt investeringsbeslutning for

– Vi har også kontakt med de som har vindkraftkonsesjonene, så det kommer utvilsomt flere prosjekter. Vi kan likevel ikke uttale oss om hvor stor mengde som til sjuende og siste blir realisert, sier Aase.

Konsesjoner for 2,2 TWh

Men potensialet er stort. En oversikt han har laget for Energiteknikk, viser at det er i Sogn og Fjordane er tildelt 143 konsesjoner for vannkraft og vindkraft som ikke er utbygd. Til sammen er det gitt konsesjoner i fylket for produksjon av 2233 GWh ny kraft årlig.

Videre ligger det konsesjonssøknader til behandling for kraftproduksjon på 1771 GWh årlig i Sogn og Fjordane.

Småkraftverk og industri

Rune Nydal, leder av Småkraftforeninga i Sogn og Fjordane, kjenner til at flere småkraftverk er under bygging eller står foran byggestart blant annet i Førde, Gaular, Gloppen og Jølster, som en direkte følge av at de nå får nettilkopling.

– Vi har vært gjennom en lang ørkenvandring, sier Nydal til Energiteknikk. – Når denne linjen nå er ferdig, gir det virkninger ikke bare for produksjon av kraft, men også for forbruket. Med god tilgang på grønn energi begynner det å bli lukrativt å etablere kraftkrevende industri her i distriktet.

Du kan lese mer om 420 kV-linjen Ørskog–Sogndal og ringvirkningene av kraftlinjen i februarutgaven av Energiteknikk på papir.