Regjeringen foreslår at kommunene skal behandle konsesjonssøknader for kraftverk under 1 MW. Småkraftforeninga går mot forslaget. Foto: Sigurd Aarvig

NVE bør behandle alle konsesjonssaker, også for kraftverk under én megawatt. – Kommunene er slett ikke rigget for en slik oppgave, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga.

Småkraftforeninga går i en høringsuttalelse mot regjeringens forslag om å overføre konsesjonsbehandling av kraftverk under 1 MW til kommunene.

– Vi frykter faglig svak saksbehandling, mangel på likebehandling og slutt på NVEs praksis med å se store geografiske områder under ett, sier daglig leder Knut Olav Tveit på Småkraftforeningas hjemmeside.

Tillit til NVE

I dag behandler NVE søknader om konsesjon for kraftverk under 1 MW, mens fylkeskommunen tar avgjørelsen. Småkraftforeninga skriver i høringsuttalelsen at dagens ordning «fungerer i og for seg faglig sett, men fylkeskommunens saksbehandling er ikke annet et forsinkende mellomledd».

Småkraftforeninga mener konsesjonsbehandlingen i NVE er blitt en svært effektiv prosess, at kompetansen i NVE er høy og at NVE har funnet god balanse mellom sentralisert kunnskap og lokal tilstedeværelse og lokalkjennskap.

NVE gjør en god jobb og all konsesjonsbehandling av vannkraft bør foregår der, sier Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga. Foto: Sigurd Aarvig

Frykter dårligere kvalitet

«Hvis behandling flyttes til kommunene så anser vi at det vil gi dårligere kvalitet på saksbehandlingen. Hvis dette eksempelvis skulle håndteres på samme måte som det gjøres i dag i fylkeskommunene, så må allikevel NVE gjøre hele jobben, og kommunen blir bare et ekstra forsinkende ledd i konsesjonsbehandlingen», uttaler foreninga.

De peker også på at kommunene ofte er eiere av lokale energiselskap og at dette også taler imot å gi dem avgjørelsesmyndighet i slike saker.

Hele høringsuttalelsen fra Småkraftforeninga kan leses her.