Om noen år kan elbilene kanskje få batterier som er produsert i Sverige. Her et glimt fra eRally Geiranger for noen år siden. Foto: Ståle Frydenlund/Norsk elbilforretning

Vattenfall er med i en investorgruppe som vil satse minst fire milliarder euro på å etablere Europas største fabrikk for produksjon av batterier til elbiler. Fabrikken skal bygges i Sverige kan sysselsette 2500–3000 personer.

Bak initiativet står en tidligere Tesla-direktør som nå vil konkurrere med sin forhenværende arbeidsgiver, skriver Reuters. Fire milliarder euro utgjør etter dagens kurs om lag 36 milliarder norske kroner.

Peter Carlsson var leder for Teslas forsyningskjede før han returnerte til Sverige. Nå har han etablert selskapet Northvolt og har som mål å ha den nye fabrikken i Sverige i full drift i 2023. Etter planen skal den produsere batterikapasitet tilsvarende 32 GWh når den står ferdig.

Internasjonal konkurranse

Carlsson mener at de europeiske bilprodusentenes sterke satsing på elektriske biler skaper et behov for batterier som langt overgår bilbatteriene vi kjenner i dag. Han tar opp kampen mot store aktører på verdensmarkedet, blant dem Tesla-gründeren Elon Musks store batterifabrikk i Nevada, USA,

I Asia er Panasonic Corp, LG Chem og CATL store produsenter av bilbatterier. I Europa åpnet det tyske selskapet BMZ første trinn av en ny batterifabrikk i fjor. LG Chem investerer om lag tre milliarder kroner i fabrikk i Polen. Samsung SDI planlegger batteriproduksjon i Ungarn neste år, skriver Reuters.

Starter med pilot

I fjor ble det solgt 1,1 millioner elbiler og plug in hybridbiler på verdensbasis. I 2021 kan salget øke til 4,4 millioner og i 2025 seks millioner, ifølge en beregning fra konsulentselskapet CRU Group.

Northvolt er nå på utkikk etter et passende sted i Sverige hvor de kan bygge fabrikken. – Jeg har stor tro på at vi skal kunne tiltrekke oss både industrielle og institusjonelle investorer. Vi håper å ha hoveddelen av investeringene på plass i løpet av et drøyt år, sier Peter Carlsson.

I løpet av de nærmeste månedene vil han skaffe 50 millioner euro for å etablere en småskala pilotlinje for batteriproduksjon.