Dette er et eksempel på en svindel e-post som DnB har vært utsatt for. (Kilde: DnB)

Flere av landets energiselskap varsler at de er blitt misbrukt av falske e-poster. Det dreier seg blant annet om økonomisk motivert svindel.

Blant de som er berørt av ulike former for e-postsvindel er Helgeland Kraft, BKK, Eidsiva Energi, Akershus Energi og Agder Energi. I leverandørsegmentet melder blant andre Multiconsult om det samme.

Dersom du uventet mottar epost med faktura eller betalingspåminnelser er det grunn til å være forsiktig. Kommer det fra et ukjent firma? Kommer det fra et kjent firma, men innholdet er uvanlig? Er firmanavn stavet feil? Noe rart med logoen? Dårlig språk? Dette er tegn på at det kan være epost med virus.Det er ITK-sjef Geir Wulvik i Helgeland Kraft som stiller disse spørsmålene, og legger til:

 -Eksemplene vi har sett i det siste inneholder ransomware/løsepengevirus. E-postene er på norsk, med norske avsendere og underskrevet med norske navn. Dersom du klikker på linker, eller åpner vedlegg, så er det sannsynlig at et virus lastes ned som vil kryptere filer på PC’en (dokumenter, bilder, videoer …). Filene vil ikke være mulig å åpne, og det vil komme melding om at for å få tilgang til filene igjen, så må det betales løsepenger.

– Vær nøye med å se hva som ligger i e-postene, og ikke klikk på lenker før du er helt sikker på avsenderen, sier IKT-leder i Eidsiva, Sven Lersveen. Han understreker at alle må være nøye med å se på vedlegg, avsenderadresse og lenker i e-poster før de åpnes.

Det er som regel alltid noe som skiller de ekte e-postene fra de falske, slik som skrivefeil, språk og ikke minst avsenderidentitet. Et tips er å holde musepekeren over avsenderens navn slik at du ser hvilken avsender som egentlig ligger bak. Ekte e-poster fra Eidsiva har alltid domenet eidsivaenergi.no eller eidsivanett.no i slutten av e-postadressen.