Ny teknologi er selvfølgelig viktig, men vi må ikke glemme å ta vare på den etablerte elektriske infrastrukturen. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

I en verden hvor ny teknologi popper opp alle veier gjelder det å holde tungen rett i munnen. Vi kan på ingen måte fri oss fra den eksisterende elektriske infrastrukturen, med alt dens innhold av velprøvde produkter og systemer som med mer enn 99 prosents leveringssikkerhet gir kraft til samfunnsmessig stabilitet og utvikling.

Det er lett å glemme betydningen av mer enn 100 år gammel trafo- og generatorteknologi når IOT (Tingenes Internett), Smart Grid og droner nesten tar pusten fra oss. Da kan det være nyttig å minne oss selv om hva som virkelig gjelder i den elektriske infrastrukturen. Det vi ser er stolper, ledninger, nettstasjoner, kabelskap og sikringsskillebrytere, bare for å nevne noe.

Det er denne velprøvde infrastrukturen som bærer strømmen fram til oss, og som fortsatt kommer til å gjøre det. Forestillingen om en tilværelse uten kabler og ledninger er besnærende å tenke på, men er mer til intellektuell forlystelse enn realistisk i overskuelig framtid. I hvert fall for de av oss som i det minste har et ben på bakken.

Alt som kan bidra til mer effektiv utbygging, drift og vedlikehold av den elektriske infrastrukturen er selvfølgelig velkommen. Ny teknologi stiller energibransjen overfor mange spenstige og utfordrende muligheter. I utnyttelsen av dette er det bare fantasien som setter grenser. I en ikke altfor fjern framtid skimter vi konturene av en elektrisk infrastruktur som er vesentlig annerledes enn i dag.

Det som likevel står fast er det grunnleggende innholdet i den eksisterende elektriske infrastrukturen. Vi må ikke glemme å ta vare på den i iveren etter å boltre oss i ny teknologi. Da gjør vi både oss selv og samfunnet en bjørnetjeneste.