Gule post-it lapper er et must når de mange gode ideene skal skrives ned kjapt og settes i system. Det ble gjort til gagns da Lyse arrangerte Lyse ideer. Lyses Morten Frankrig til høyre i bildet. (Foto: Lyse)

Hvordan sørger man for at barn i grunnskolen i dag får den beste stimuli for å interessere seg for en digital hverdag? I Lyse mener vi at det her finnes et stort potensiale for utvikling og inviterte derfor til en helg med lyse ideer.

Kilde: Lyse

Lyse idéer 2017 ble gjennomført sist uke, og som vanlig bidro arrangementet til en spennende og svært nyttig prosess. Lyse idéer kjennetegnes som et årlig arrangement der et definert område, denne gang lærere og lærerstudenter, inviteres inn til en workshop der målet er å få opp nye idéer og løsninger på en aktuell problemstilling. I år ønsket vi fokus på å tenne techgløden hos elever og lærere.

– Vi tror det er et stort potensiale for mer IKT og digital kompetanse i grunnskolen. Det er viktig å introdusere dette fagområdet tidlig for å gi elevene inspirasjon til å lære seg å forstå teknologi, istedenfor å bli rene konsumenter, sier prosjektleder for Lyse ideer, Andrea Marie Stangeland.

Med lærerne på laget
For at dette skal kunne tas inn i grunnskolen er det viktig at det forankres hos lærerne, og at det samtidig henger godt sammen med læreplanen. Vi ønsker derfor å invitere til en innovasjonskonkurranse, hvor gruppene utvikler helhetlige konsepter for økt digital kompetanse i grunnskolen. Vi ønsker å teste vinnerkonseptet i en eller flere skoler, og har som mål å kunne stille med nødvendig utstyr og ressurser for å kunne gjennomføre dette.

Det kan for eksempel dreie seg om hvordan man forankrer konseptet, hvordan man kan få det inn som en naturlig del av læreplanen og i hvilke fag, hva slags verktøy man ønsker å bruke og hvordan disse kan kombineres, eller hvordan man kan få forankring hos foreldre og få et godt samarbeid mellom hjem og skole.

I tillegg til lærere og lærerstudenter, var også noen ansatte i Lyse med på den kreative helgen, deriblant Njål Kolbotn. Som forretningsarkitekt i Lyse Dialog og ikke minst i rollen som far, var han veldig interessert i hva Lyse idéer kunne bidra med rundt tanker om en digital skole. – Jeg ble imponert over lærernes evne til å tenke annerledes en slik de jobber i dag. Mange gode idéer ble lagt fram og en tydelig vilje til å jobbe for en fremtidig endring.
Han synes det er en kul ting å presentere og inkludere nye sektorer som kanskje ikke jobber så mye med innovasjon, og medvirke til et annet tankesett. Denne gang var det lærere og skolen, sist det var lyse ideer var det helsesektoren som ble utfordret.
– Jeg tror Lyse Ideer er et konsept vi er nødt å ha fremover, sier Njål som nå kan mer om læreplanene i skolen enn han noen gang har gjort.

Med som mentor var også universitetslektor, og leder for skolelaboratoriet ved UiS, Inge Christ som var imponert over hvor kreativt deltakerne jobbet.
– Utrolig inspirerende å delta som mentor i et slikt arrangement. Spennende prosess, gruppedeltakerne tok utfordringen, jobbet kreativt under tidspress.

Og vinnergruppen ble Doninger, de la vekt på hvor mye gøy og lærerikt man kan gjøre ved å få elever og lærere til å designe og bygge doninger som forserer hindringer. En enkel og brukbar måte å bli kjent med for eksempel Littlebits.