Land i Afrika sliter med å betale strømregningene sine. Det kan stanse investeringer i ny energiproduksjon. Bildet viser norskbygde Bugoye kraftverk i Uganda. (Foto: TrønderEnergi)

Afrikanske land sliter med å betale strømregningene sine. Det betyr at investorer får kalde føtter, og at det blir vanskeligere å hente kapital til ny energiproduksjon. Norfund advarer mot investeringstørke.

Av: Asle Olav Rønning, Bistadsaktuelt

To av tre mennesker i Afrika sør for Sahara mangler tilgang på strøm, og kraftmangel er en alvorlig flaskehals for å utvikle nye arbeidsplasser. Samtidig står investeringer i ren energi i Afrika sør for Sahara i fare med å stoppe opp, ifølge Norfund-sjef Kjell Roland.

Flere afrikanske land har nå problemer med å betale for energien de kjøper fra private utbyggere av sol- og vannkraft.

– I mange land henger de etter med å betale. Da blir det fryktelig vanskelig å få til nye investeringer, sier Roland.

Ett av selskapene der Norfund er medeier, Globeleq, har 100 millioner dollar utestående i Tanzania. Norfund antar at pengene etter hvert vil bli innbetalt, men peker på at dette skaper et vanskelig investeringsklima.

I tillegg til Tanzania, rapporter det norske fondet om betalingsproblemer også i Mosambik, Zambia, Elfenbenskysten, Kamerun, Nigeria og Ghana. Det er ofte offentlig eide kraftdistributører som ikke betaler regningene sine i tide.

Roland frykter at dette økonomiske klimaet vil ramme framtidige investeringer i kraftforsyning, særlig i sol- og vindkraft.

Årsaken til betalingsproblemene er blant annet lave råvarepriser som har gitt redusert økonomisk vekst og statsinntekter i mange land. Men det spiller også inn at strømprisene til forbrukere settes for lavt, slik at kraftproduksjon ikke blir lønnsomt nok.

Vil investere mer

Norfund har investert 8,3 milliarder kroner i fornybar energi i utviklingsland, og vil gjerne investere mer. Problemet er at private partnerne nå er vanskeligere å oppdrive. Norfund skal aldri investere alene, men alltid ha med seg næringslivspartnere.

– Vi er nå i et vanskeligere marked enn vi har vært tidligere, sier Roland.

En tredel av Norfunds investeringer i energi er i Afrika. Også i Asia og Latin-Amerika er kraftbransjen nede i en bølgedal. Her er årsaken ifølge Norfund særlig at kraftprisene er under press på grunn av prisfall på olje og kull og billigere solkraft.

Fant løsning i Mosambik

Roland sier at det i dette vanskelige klimaet er behov for å utvikle nye, fleksible modeller for hvordan bistand kan utløse nye investeringer i ren energi. Han viser til at Norfund i fjor inngikk avtale om utbygging av solkraftverket Mocuba i Mosambik.

– Nå er det bare de siste juridiske detaljer som gjenstår, så kommer utbyggingen i gang i løpet av en måned eller to, sier han.

Ifølge Norfund er Mocuba-prosjektet et av få ren energi-prosjekter i Afrika sør for Sahara som har blitt undertegnet det siste året. Investeringen er anslått til 670 millioner kroner.

Ønsker seg tettere samarbeid

Solenergiselskapet Scatec Solar, pensjonsfondet KLP, Norfund og et statlig eid mosambikansk kraftselskap skal eie kraftverket. Norske myndigheter har bidratt med økonomisk og teknisk støtte til kraftsektoren i Mosambik over lang tid. I tillegg deltar Verdensbanken og fondet Emerging Africa Infrastructure Fund med lån.

– Vi sydde sammen en pakke med garantier som jeg tror at ingen andre er villig til å gjøre i markedet, sier Roland.

I Norge har regjeringen lovet en kraftig opptrapping av satsingen på utbygging av ren energi i utviklingsland. I den ferske stortingsmeldingen om utvikling som ble lagt fram tidligere i år, er det skissert en dobling.

Roland viser til den planlagte satsingen og sier at Norfund ønsker seg et tettere samarbeid med Norad og UD om å finne fleksible løsninger som passer for det enkelte land. Han mener at prosjektet i Mosambik er en illustrasjon på hvordan dette kan gjøres.

Viktigere enn noen gang

Bistandsaktuelt har tidligere skrevet at Norfunds samlede resultat i 2016 ble et overskudd på 64 MNOK, noe som er betydelig lavere enn de siste tre år. Norfund fyller 20 år i år og la denne uka fram tall som viser resultatene siden starten. Fondet oppgir å ha levert en avkastning, målt i norske kroner, på ni prosent over fondets levetid.

Det mener Roland er et godt resultat. Det viser også at det finnes gode investeringsmuligheter i utviklingsland.

– Selv om disse landene er inne i en mye vanskeligere fase, så er det mulig å investere og bygge arbeidsplasser, sier Roland.

Klimaet Norfund opererer i har endret seg. For få år siden pekte pilene rett oppover for mange utviklingsland. I dag ser verden annerledes ut. I 2016 var veksten i direkteinvesteringer (FDI) til utviklingsland, ifølge tall fra FN-organet UNCTAD, på det laveste nivået siden 2009. Roland mener pengestrømmene i verden flyter for langsomt.

– Det store paradokset er at på tross av kapitalrikdommen som finnes i Vesten, så flyter ikke denne kapitalen til fattige land og til å skape arbeidsplasser og bygge infrastruktur, sier Norfund-direktøren.