Multiconsult har designet landfundamentet for Statoils Hywind-prosjekt. (Foto: Multiconsult)

Multiconsult har stått for designet av fundamentene på land til fem flytende havvindturbiner for Statoils Hywind Pilot Park prosjekt utenfor Skottland.

Kilde: Multiconsult

Multiconsult på Stord har stått for designet av fundamentene på land for de flytende havvindturbinene som Statoil har valgt å sammenstille på Eldøyane, Stord. NorSea Group AS, morselskapet til A/S Stordbase på Eldøyane, ble i februar 2016 tildelt kontrakten med Statoil for Assembly Site Services, og valgte å inngå kontrakt med Multiconsult på Stord for design og engineering av de 5 fundamentene som er bygget på Eldøyane for den pågående sammenstilling av vindturbinene.

Det skal nå bygges fem vindturbiner, hver på 6 megawatt. De blir sammenstilt på land før mating (sammenkobling) til sub-strukturene, som holder vindturbinene flytende og i balanse. Matingen skjer på sjøen.

Multiconsult Stord har hatt ansvar for design av fundamentene på land, en jobb som har vært krevende både med tanke på lastberegninger, grunnforhold og konstruksjonsvalg. I tillegg har krav til byggetoleranser for fundamentene vært svært strenge, da fundamentene på land skal være helt identiske med de flytende substrukturene.

Det er også designet et «pin and bucket-arrangement» for sikkert avløft og mulig tilbakesetting av en komplett vindturbin. Løfteoperasjon fra land til substruktur på sjø er planlagt utført av Saipem 7000 i løpet av sommeren 2017. Vindturbinene blir deretter slept til og oppankret/oppkoplet på sin endelig lokasjon ca. 30 km øst for Peterhead i Skottland, for produksjon og levering av nok strøm til ca. 22.000 husstander i Storbritannia.

I tillegg til designet av fundamentene har Multiconsult koordinert de geotekniske og bergtekniske undersøkelsene, som er utført av Multiconsult i samarbeid med Sweco. Multiconsult er også ansvarlig søker på vegne av byggherren, og har bistått denne i utforming av overordnet layout med plassering av sammestillingsfundamentene og kranoppstillingsplasser på tomten som blir brukt til sammenstilling av vindturbinene.