Ved å ta i bruk innovativ, ny teknologi unngår Agder Energi at kravet om minstevannføring skal la vann går til spille. (Foto: Agder Energi/Kjell Inge Søreide)

Miniturbinen "Turbinator" som er installert ved Gåseflå dam i Vennesla utnytter minstevannsføringsslippet til å produsere ren, fornybar vannkraft til rundt 90 eneboliger.

Kilde: Agder Energi

Da Agder Energi fikk konsesjon for å bygge et nytt kraftverk på Iveland, kom konsesjonen med et krav om minstevannføring. Et krav om minstevannføring betyr at det alltid skal renne en viss mengde vann gjennom vassdraget, blant annet av hensyn til plante- og dyreliv. Dette vannet blir normalt ikke utnyttet fordi vannmengdene er for små.

– Vi måtte uansett investere i nye rørløsninger, ombygginger og et målesystem som sikrer minstevannføringen. Det var da vi fikk ideen til å se om vi kunne kombinere dette arbeidet med å installere en miniturbin samtidig, forklarer prosjektleder Tor Åmdal i Agder Energi Vannkraft AS.

Innovativt
Svaret ble en turbin produsert og utviklet av CleanPower for bruk i småskala produksjon av fornybar kraft. Nå blir den også en del av storskala-produksjonen på Sørlandet. Beregningene viser at turbinen skal gi en ekstra produksjon på 1,8 GWh årlig, som tilsvarer forbruket til 90 eneboliger.

– Det er alltid en god følelse å sette i drift ny, fornybar kraft, sa Åmdal på den offisielle åpningen av det nye minikraftverket i Vennesla ved Gåseflå dam i dag. 

– Miniturbinen bidrar til å redusere de finansielle tapene på veien mot lavutslippssamfunnet. Teknologien vår ivaretar det viktige samspillet mellom verdiskapning og miljøvern hvor ett av målene må være å sørge for best mulig utnyttelse av ressursene, sa Egil Opsahl, daglig leder i CleanPower. 

Dette er et nybrottsarbeid i vannkraftbransjen og miniturbinen er utviklet av Agder Energi-eide CleanPower.  Prosjektet har fått støtte av både Enova og Innovasjon Norge.