En hypotese er at bedre beregning av reststyrken til trestolper vil bidra til å øke restlevetiden med 20 år. Derfor forskes det nå på råtekontroll av trestolper. (Foto: Helgeland Kraft)

Norge har et aldrende distribusjonsnett som trenger oppgradering. Ved å benytte ny norsk forskning innen vedlikehold, vil nettselskapene kunne spare opp mot tre milliarder kroner årlig.

Kilde: Energi Norge

Rundt 40 prosent av kabelsystemene i Norge er installert på 80 og 90-tallet. Dette utfordrer påliteligheten til systemene og innebærer at investeringene i nettselskapene blir formidable i årene fremover.

Ved å benytte en ny metode for tilstandsvurdering av jordkabelanlegg er det mulig å gjøre prisen på investeringene lavere, og samtidig oppnå forlenget levetid på det eksisterende nettet.

– Dette verktøyet vil kunne gi signaler på om noe kan gjøres før råtne trestolper må byttes ut. Et annet prosjekt har gjort det mulig å avdekke redusert levetid for kabelskjøter i god tid før havari. Dette gjør at det kan spares mye penger, sier rådgiver Ketil Sagen i Energi Norge.

Energi Norge har gjennomført flere forprosjekter til fellesfinansierte FoU-prosjekter blant nettselskaper i kraftnæringen som viser at det vil være store kostnadsbesparelser ved å ta i bruk verktøyene forskerne og bransjen har kommet frem til.

Prosjekt 1: Presis tilstandsvurdering av kabelskjøter
Forskningsprosjektet «Driftsikre kabelanlegg» har utviklet en helt ny metode for tilstandskontroll, som har vekket internasjonal anerkjennelse. Metoden har resultert i et verktøy som vil avdekke betydelig redusert levetid for kabelskjøter i god tid før havari. Verktøyet viser anbefalte tiltak i et eget webgrensesnitt som vil føre til bedre tilstands- og restlevetidsvurdering for nettselskapene.

Prosjekt 2: Råtekontroll av trestolper
Tilstandskontroll av trestolper er komplisert, men forskningsprosjektet «Råtekontroll og restlevetid»– hvor Energi Norge og flere nettselskaper vurderer ulike tilstandsdata i samarbeid Forskningsrådet – har utviklet en prototyp til et verktøy som viser funksjonsevnen til stolpene. Hypotesen er at bedre beregning av reststyrke vil bidra til å øke restlevetid for trestolper med 20 år. Dette er estimert til å gi en besparelse for nettselskapene fra en halv til 3,5 milliarder kroner årlig.