Den meteorologiske spådommen er at verden går inn i en tid med varmere, våtere og villere vær. Sommertemperaturen på Østlandet kan komme opp i 40 grader varmt. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

Under beredskapskonferansen for kraftbransjen i Tromsø presenterte Ole Einar Tveito fra Meteorologisk institutt et værvarsel for Norge i år 2050. Slår dette til vil det innebære store utfordringer, men også noen muligheter.

Av: Arvid Bekjorden, Defo

Defo har tidligere skrevet om hvordan de forventede klimaendringene vil påvirke elsikkerheten i Norge. Mer ekstremt vær betyr utfordringer. Ekstrem vind, mye nedbør på kort tid, havnivåstigning og stormflo, ising på linjenettet, tørkeperioder og lynnedslag vil påvirke elsikkerheten. Det kan forventes direkte skader på anlegg og potensielt flere indirekte skader (gjennom økt belastning på elektriske anlegg og utstyr).  

40 GRADER VARMT PÅ ØSTLANDET OM SOMMEREN

I perioder vil temperaturen kunne komme opp i 40 grader på Østlandet. Dette gir større behov for aircondition om sommeren. Vintertemperaturen vil også bli høyere, noe som gir lavere strømforbruk og strømregning. Været kan «låse» seg i en værsituasjon over lengre perioder grunnet forandringer i jetstrømmene.

Kraftbransjen vil kunne få 10 til 20 prosent større tilrenning av vann grunnet økt nedbør, noe som igjen vil kunne gi større kraftproduksjon.

SNØGRENSEN FLYTTES TIL 1000 MOH

Når vintertemperaturen kan bli 2 til 4 grader varmere, vil snøgrensen flyttes opp til ca. tusen meter over havet. Dette gir store negative konsekvenser på mange områder, spesielt for all skisport. Meteorologisk institutt spår at vintertemperaturen vil øke mest.
Mange skitrekk får ødelagt eksistensgrunnlaget sitt, da det også blir vanskelig å få snøkanonene til å virke skikkelig. Puddersnø blir sjelden vare. Istedet får vi sludd og slaps. Hyttefolket til fjells vil oppleve store forandringer, da snøsesongen blir flere måneder kortere.

GOLFSTRØMMEN ANTAS Å IKKE FORANDRES MYE

Det har vært usikkerhet rundt hvorvidt det vil bli en oppbremsing og svekking av Golfstrømmen på grunn av smelting av isen på Grønland og tilførsel av kaldt vann til Atlanterhavet.
Smeltingen av Grønlandsisen ser ut til å ville gå gradvis, over et lengre tidsrom, noe som gjør at Golfstrømmen blir mindre påvirket. Dette er viktig for Norge da vi kunne fått et betydelig kaldere klima ved en svekking av Golfstrømmen, mens resten av verden ville blitt varmere.

KAN OGSÅ GI NYE MULIGHETER FOR NÆRINGSLIVET

Det er antatt at et varmere klima også vil kunne gi noen fordeler. Et periodevis isfritt Arktis betyr at skipstrafikken vil kunne gå nye og kortere ruter. For fiskeriene er også prognosene positive, da det antas at endringene vil gi et større volum av fisk.
Også innen turistnæringen antas endringene å kunne gi nye muligheter.