Gunnar Hyunh i Stange Energi AUS arbeidet i flere år som montør i Stange Energi AUS før han valgte å gjennomføre videreutdanningen ”Fra montør til ingeniør”. Nå leder han flere krevende prosjekter i entreprenørselskapet. (Foto: Stein Arne Bakken)

Fra montør til ingeniør

Til høsten skal 24 montører tas opp som studenter i det fireårlige studiet som REN kjører i samarbeid med Høgskolen på Vestlandet for å utdanne elkraftingeniører. Opplegget kom i gang i 2009, og er blitt en suksess.
Torsdag, 8 juni, 2017 - 09:01

Gunnar Huynh i Stange Energi AUS har vært gjennom ingeniørutdanningen. Han anbefaler det spesielle opplegget ”Fra montør til ingeniør” varmt. Huynh mener det gir bachelor-studiet et kvalitetsstempel at REN står bak.

–Du kombinerer studier med jobb, dette en kjempefin måte å videreutdanne seg på. Gjennom det unike opplegget får vi god innføring i elkraftfagene, samtidig som vi blir opplært i bruken av REN-verktøy. 

Huynh har nå ansvar for flere prosjekter i entreprenørselskapet, der han tidligere arbeidet som montør etter at han tok fagbrevet i 2009. Det er en erfaring den ferske ingeniøren har stor nytte av i jobben.

Studentene får full montørlønn fra sin arbeidsgiver under videreutdanningen, mot at de forplikter seg til å jobbe i fire år etter at de er ferdige. 25 prosent av arbeidstiden kan brukes til studier, og etter to år kan de jobbe med ingeniøroppgaver hos sin arbeidsgiver.

Krevende opplegg

Det fireårige utdanningsopplegget består av fem ukentlige samlinger hvert semester på BKK sitt kurssenter på Dale. Mellom samlingene er det selvstudier. På kurssenteret får studentene undervisning av lærere fra Høgskolen på Vestlandet, i tillegg til at medarbeidere fra REN underviser i valgfag og REN-metodikk.

–Ukene med undervisning på Dale var intense og effektive, og vi lærte mye. Samtidig var det veldig hyggelig og sosialt, vi ble en sammensveiset gjeng som hjalp hverandre. Men dette er et krevende opplegg, du må lese mye også mellom samlingene og være villig til å bruke en god del av fritiden, sier Gunnar Hyunh.

Startet av BKK

André Indrearne i REN er ansvarlig for opplegget ”Fra montør til ingeniør”. Han forteller at de kom i gang i 2009, og at høstens kull blir det fjerde i rekken. Utdanningen startet imidlertid noen år tidligere, av BKK, som et tilbud for deres montører, før REN overtok

–Det vil være underskudd på elkraftingeniører i fremtiden, og det er en utfordring vi i REN tar på alvor. Vi har fått svært gode erfaringer med dette opplegget, og fått mange positive tilbakemeldinger fra studentene og selskapene, sier André Indrearne i REN AS.

15. august er fristen til å søke om opptak til studiet. Det blir markedsført med egen stand under Metodedagene. På hjemmesiden til REN kan du lese mer om studiet, her. http://www.ren.no/kompetanse/montor-til-ingenior       

På forsiden nå

Britiske myndigheter har tildelt Equinor og SSE kontrakter for å utvikle tre store havvindprosjekter i Doggerbank-området i Nordsjøen. Det vil gi investeringer på ca. 100 milliarder kroner.
Olje- og energidepartementet sier nei til tre småkraftprosjekter i Troms som NVE hadde godkjent.
Statsminister Erna Solberg sier til Energiteknikk at forslaget til nasjonal ramme for vindkraft akkurat nå ikke virker konfliktreduserende.
Naboene får ikke sove og går til politiet, men Statnett vil ikke stoppe arbeidene i kabeltunnelen mellom Smestad og Sogn i tidsrommet 23.00-01.00.
Da Vamma 12 ble åpnet onsdag, ba Hafslund E-CO-sjefen om lavere skatt for å kunne bygge flere lignende prosjekter. Ett av dem er Sarpefossen. Statsminister Erna Solberg kan ikke love noe.
Bjørn Thorud er av Solenergiforeningen hedret for sin mangeårige innsats for å fremme solenergi Norge.
Statnett har i statsråd fått konsesjon til en ny 420 kV kraftledning fra Lyse transformatorstasjon i Forsand kommune til en ny transformatorstasjon på Fagrafjell i Sandnes og Time kommuner.
Montører henger under helikoptre og reparerer høyspentlinjer mens spenningen er på, og sparer samfunnet for store summer.
NVE avslår søknaden om å bygge Skomeåni kraftverk i det vernede vassdraget Skomeåni i Bygland i Aust-Agder.
Ny batteriteknologi kan bidra til utfasing av kullprodusert elektrisitet på Svalbard.
Danske Ørsted planlegger installasjon av GEs Haliade-X 12 MW havvindmøller i to av sine amerikanske havvindparker.
Hjartdal kommune selger Hjartdal Elverk og sikrer innbyggerne lavere nettleie.
Energi Norge mener satsingen på havvindteknologi bør skje uten dyre støtteordninger som rammer strømkundene.
Statnett har mottatt søknader om 650 MW nytt forbruk i Bergensregionen, det meste fra petroleumsnæringen. Nå må de bygge mer nett.
Reguleringseksperter i NVE er en så robust gruppe at de tåler å høre at det de holder på med ikke er det viktigste, tror statsminister Erna Solberg.
ABB har inngått avtale med Skagerak Nett om leveranse av Tørdal transformatorstasjon i Telemark.
Isolasjonen i masseimpregnerte sjøkabler tåler muligens høyere temperaturer enn tidligere antatt. Fremtidige sjøkabler kan i så fall belastes hardere, og det betyr vesentlig økt overføringsevne.
FoU-prosjektet om sjøkablers tålegrense kan bidra til at de eksisterende kablene kan kjøres hardere, men kun i korte perioder, ifølge Statnett.
Med en samlet installert kapasitet på 110 MW.
Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Norge kan lære av Storbritannia, mener Equinor.
Søndag 15. september, fra midnatt til midnatt, ble det første døgnet noensinne med dansk overskudd av vindkraft time for time.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.