Gunnar Hyunh i Stange Energi AUS arbeidet i flere år som montør i Stange Energi AUS før han valgte å gjennomføre videreutdanningen ”Fra montør til ingeniør”. Nå leder han flere krevende prosjekter i entreprenørselskapet. (Foto: Stein Arne Bakken)

Fra montør til ingeniør

Til høsten skal 24 montører tas opp som studenter i det fireårlige studiet som REN kjører i samarbeid med Høgskolen på Vestlandet for å utdanne elkraftingeniører. Opplegget kom i gang i 2009, og er blitt en suksess.
Torsdag, 8 juni, 2017 - 09:01

Gunnar Huynh i Stange Energi AUS har vært gjennom ingeniørutdanningen. Han anbefaler det spesielle opplegget ”Fra montør til ingeniør” varmt. Huynh mener det gir bachelor-studiet et kvalitetsstempel at REN står bak.

–Du kombinerer studier med jobb, dette en kjempefin måte å videreutdanne seg på. Gjennom det unike opplegget får vi god innføring i elkraftfagene, samtidig som vi blir opplært i bruken av REN-verktøy. 

Huynh har nå ansvar for flere prosjekter i entreprenørselskapet, der han tidligere arbeidet som montør etter at han tok fagbrevet i 2009. Det er en erfaring den ferske ingeniøren har stor nytte av i jobben.

Studentene får full montørlønn fra sin arbeidsgiver under videreutdanningen, mot at de forplikter seg til å jobbe i fire år etter at de er ferdige. 25 prosent av arbeidstiden kan brukes til studier, og etter to år kan de jobbe med ingeniøroppgaver hos sin arbeidsgiver.

Krevende opplegg

Det fireårige utdanningsopplegget består av fem ukentlige samlinger hvert semester på BKK sitt kurssenter på Dale. Mellom samlingene er det selvstudier. På kurssenteret får studentene undervisning av lærere fra Høgskolen på Vestlandet, i tillegg til at medarbeidere fra REN underviser i valgfag og REN-metodikk.

–Ukene med undervisning på Dale var intense og effektive, og vi lærte mye. Samtidig var det veldig hyggelig og sosialt, vi ble en sammensveiset gjeng som hjalp hverandre. Men dette er et krevende opplegg, du må lese mye også mellom samlingene og være villig til å bruke en god del av fritiden, sier Gunnar Hyunh.

Startet av BKK

André Indrearne i REN er ansvarlig for opplegget ”Fra montør til ingeniør”. Han forteller at de kom i gang i 2009, og at høstens kull blir det fjerde i rekken. Utdanningen startet imidlertid noen år tidligere, av BKK, som et tilbud for deres montører, før REN overtok

–Det vil være underskudd på elkraftingeniører i fremtiden, og det er en utfordring vi i REN tar på alvor. Vi har fått svært gode erfaringer med dette opplegget, og fått mange positive tilbakemeldinger fra studentene og selskapene, sier André Indrearne i REN AS.

15. august er fristen til å søke om opptak til studiet. Det blir markedsført med egen stand under Metodedagene. På hjemmesiden til REN kan du lese mer om studiet, her. http://www.ren.no/kompetanse/montor-til-ingenior       

På forsiden nå

Kartlegging av fugletrekk med spesialiserte fugleradarer kan forhindre fugledød i de nye, store vindkraftutbyggingene. Men NVE er tilbakeholdne med å sette krav.
Over halvparten vet ikke hvor mye strøm de bruker fra måned til måned. Likevel mener 6 av 10 at de betaler for mye, ifølge undersøkelse.
Statnett og Svenska utvikler IT-løsninger for en ny nordisk balanseringsmodell for det nordiske synkronområdet.
Det ble i 2018 meldt inn 494 elulykker. 143 ble skadd, men ingen døde.
Enova får en milliard kroner til et nullutslippsfond for næringstransport, og innfører støtteordning for kjøp av batterielektriske varebiler.
Splittingen av interesse- og arbeidsgiverpolitikken i KS Bedrift har gjort at Distriktsenergi og KS Bedrifit Energi på ny vurderer å slå seg sammen.
Erik Knive (48) er ansatt som administrerende direktør i SN Power. Han tiltrer stillingen 1.juli.
Statnett har til hensikt å inngå avtale med Bouvet om utvikling og forvaltning av systemløsninger, ifølge Bouvet.
Opposisjonen ville ha naturressursskatt til vindkraftkommunene og ikke veldedige gaver, men nådde ikke fram. Hjemfall for vindkraft og kommunalt veto ble også stemt ned.
Men beskyldningen om dette gjorde at vindkraftmotstanderne kunne avfeies som gale, ifølge aksjonsgruppa mot vindkraft på Frøya.
Et takbasert solcelleanlegg med årlig middelproduksjon på 2 GWh skal installeres på et nytt lagerbygg på Vinterbro i Oslo. Oppdragsgiver er REMA 1000.
En robot som reduserer behandling av meldinger i Lyse Elnett fra flere uker til noen få minutter kan gi rundt 400 000 kroner årlig i reduserte kostnader.
Jacobsen Elektro sliter økonomisk og har innført betalingsstopp. Arbeid legges ned flere steder i landet, blant annet på to Statnett-stasjoner.
Danske Ørsted er valgt til å bygge en havvindpark på 1100 MW utenfor kysten av New Jersey.
Solberg-regjeringen har trosset kommuners ønske om vindkraft tolv ganger, mens den kun én gang har trosset en kommunes motstand.
Solkraft, vindkraft og batterier kan få verden på riktig vei mot togradersmålet, men etter 2030 kreves andre teknologier, ifølge en ny analyse fra BloombergNEF.
Aldri har det blitt brukt mer penger på oppgradering av dammer enn nå.
Fiskeridirektoratet mener Equinor bør justere plasseringen av Tampen-vindparken eller flytte den til et annet sted med mindre fiske.
Fram til 2030 skal det investeres om lag en milliard kroner i strømnettet i Ryfylke.
ABBs vokser innen ladeløsninger for bærekraftig, offentlig transport. Automatiske pantografer gir økt fleksibilitet og effektivitet.
Regjeringen vil før sommeren foreslå å åpne området Utsira Nord for vindkraftutbygging.
Oslo bystyre vedtok i dag fusjonen mellom Hafslund E-CO og Eidsiva Energi. Kun Rødt stemte mot.
En konflikt om flaskehalsinntekter mellom Baltic Cable og Energimarknadsinspektionen (Ei) i Sverige er nå lagt på bordet til EU-domstolen.
Men LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen vil ikke gripe inn.