Fagleder for sikkerhet i Eidsiva Nett, Arne Arnesen, oppfordrer: - Vær nøye med forberedelsene før du begynner å grave. (Foto: Eidsiva Energi)

Graving medfører risiko

Det er sommer og stor graveaktivitet. Blant annet graves det mye i forbindelse med fiberlegging. Det kan være farlig av mange årsaker, og en av dem er strømnettet.
Fredag, 23 juni, 2017 - 09:24

Kilde: Eidsiva Energi

 - Bare første uken i juni ble åtte kabler i vårt område ødelagt av graving. Heldigvis ble ingen skadet, men det var bare flaks, og kostnadene ble store for flere. Eidsiva Nett har hatt skader på kabler på mellom femti og hundre tusen kroner, som den som utfører gravingen må betale, sier fagleder sikkerhet Arne Arnesen i Eidsiva Nett.

Graving har en stor sikkerhetsrisiko, siden det ligger mange kabler i bakken som kan bli skadet. Det kan i verste fall føre til personskader og dødsfall i tillegg til strømbrudd og materielle skader.

- Kortslutning med lysbue kan gi stygge brannskader uten at du får strøm gjennom kroppen. I tillegg kan du bli eksponert for skadelige gasser. Sammen eller hver for seg kan dette gi varige men, sier Arnesen.

Kostbart
I tillegg til risikoen for personskade, kan det bli kostbart rent økonomisk, siden den som graver må dekke eventuelle reparasjonsskader.

- Dersom du skal grave trenger du kabelpåvisning for strøm-, fiber- eller coax-kabler (TV/Internett). Ta kontakt med nettselskapet før du begynner å grave. Kabelpåvisning før graving er viktig for å unngå skader på liv, helse og materiell, og for å unngå strømbrudd, sier Arnesen. Kabelpåvisning av Eidsivas egne kabler utføres gratis.

Be om sikkerhetsvurdering
- Alle som skal utføre gravearbeid MÅ få utført kabelpeiling eller kabelpåvisning på forhånd, og ikke minst følge de instruksjoner som våre kabelpåvisere gir, sier Arnesen. Dersom en skal grave helt inntil kabler, eller blottlegge disse, må en be om en sikkerhetsvurdering fra Eidsiva Nett.

- Kontaktinformasjon finnes på kabelpåvisningsskjemaet som du får i forbindelse med påvisningen, opplyser han.

På forsiden nå

Kartlegging av fugletrekk med spesialiserte fugleradarer kan forhindre fugledød i de nye, store vindkraftutbyggingene. Men NVE er tilbakeholdne med å sette krav.
Over halvparten vet ikke hvor mye strøm de bruker fra måned til måned. Likevel mener 6 av 10 at de betaler for mye, ifølge undersøkelse.
Statnett og Svenska utvikler IT-løsninger for en ny nordisk balanseringsmodell for det nordiske synkronområdet.
Det ble i 2018 meldt inn 494 elulykker. 143 ble skadd, men ingen døde.
Enova får en milliard kroner til et nullutslippsfond for næringstransport, og innfører støtteordning for kjøp av batterielektriske varebiler.
Splittingen av interesse- og arbeidsgiverpolitikken i KS Bedrift har gjort at Distriktsenergi og KS Bedrifit Energi på ny vurderer å slå seg sammen.
Erik Knive (48) er ansatt som administrerende direktør i SN Power. Han tiltrer stillingen 1.juli.
Statnett har til hensikt å inngå avtale med Bouvet om utvikling og forvaltning av systemløsninger, ifølge Bouvet.
Opposisjonen ville ha naturressursskatt til vindkraftkommunene og ikke veldedige gaver, men nådde ikke fram. Hjemfall for vindkraft og kommunalt veto ble også stemt ned.
Men beskyldningen om dette gjorde at vindkraftmotstanderne kunne avfeies som gale, ifølge aksjonsgruppa mot vindkraft på Frøya.
Et takbasert solcelleanlegg med årlig middelproduksjon på 2 GWh skal installeres på et nytt lagerbygg på Vinterbro i Oslo. Oppdragsgiver er REMA 1000.
En robot som reduserer behandling av meldinger i Lyse Elnett fra flere uker til noen få minutter kan gi rundt 400 000 kroner årlig i reduserte kostnader.
Jacobsen Elektro sliter økonomisk og har innført betalingsstopp. Arbeid legges ned flere steder i landet, blant annet på to Statnett-stasjoner.
Danske Ørsted er valgt til å bygge en havvindpark på 1100 MW utenfor kysten av New Jersey.
Solberg-regjeringen har trosset kommuners ønske om vindkraft tolv ganger, mens den kun én gang har trosset en kommunes motstand.
Solkraft, vindkraft og batterier kan få verden på riktig vei mot togradersmålet, men etter 2030 kreves andre teknologier, ifølge en ny analyse fra BloombergNEF.
Aldri har det blitt brukt mer penger på oppgradering av dammer enn nå.
Fiskeridirektoratet mener Equinor bør justere plasseringen av Tampen-vindparken eller flytte den til et annet sted med mindre fiske.
Fram til 2030 skal det investeres om lag en milliard kroner i strømnettet i Ryfylke.
ABBs vokser innen ladeløsninger for bærekraftig, offentlig transport. Automatiske pantografer gir økt fleksibilitet og effektivitet.
Regjeringen vil før sommeren foreslå å åpne området Utsira Nord for vindkraftutbygging.
Oslo bystyre vedtok i dag fusjonen mellom Hafslund E-CO og Eidsiva Energi. Kun Rødt stemte mot.
En konflikt om flaskehalsinntekter mellom Baltic Cable og Energimarknadsinspektionen (Ei) i Sverige er nå lagt på bordet til EU-domstolen.
Men LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen vil ikke gripe inn.