Fagleder for sikkerhet i Eidsiva Nett, Arne Arnesen, oppfordrer: - Vær nøye med forberedelsene før du begynner å grave. (Foto: Eidsiva Energi)

Graving medfører risiko

Det er sommer og stor graveaktivitet. Blant annet graves det mye i forbindelse med fiberlegging. Det kan være farlig av mange årsaker, og en av dem er strømnettet.
Fredag, 23 juni, 2017 - 09:24

Kilde: Eidsiva Energi

 - Bare første uken i juni ble åtte kabler i vårt område ødelagt av graving. Heldigvis ble ingen skadet, men det var bare flaks, og kostnadene ble store for flere. Eidsiva Nett har hatt skader på kabler på mellom femti og hundre tusen kroner, som den som utfører gravingen må betale, sier fagleder sikkerhet Arne Arnesen i Eidsiva Nett.

Graving har en stor sikkerhetsrisiko, siden det ligger mange kabler i bakken som kan bli skadet. Det kan i verste fall føre til personskader og dødsfall i tillegg til strømbrudd og materielle skader.

- Kortslutning med lysbue kan gi stygge brannskader uten at du får strøm gjennom kroppen. I tillegg kan du bli eksponert for skadelige gasser. Sammen eller hver for seg kan dette gi varige men, sier Arnesen.

Kostbart
I tillegg til risikoen for personskade, kan det bli kostbart rent økonomisk, siden den som graver må dekke eventuelle reparasjonsskader.

- Dersom du skal grave trenger du kabelpåvisning for strøm-, fiber- eller coax-kabler (TV/Internett). Ta kontakt med nettselskapet før du begynner å grave. Kabelpåvisning før graving er viktig for å unngå skader på liv, helse og materiell, og for å unngå strømbrudd, sier Arnesen. Kabelpåvisning av Eidsivas egne kabler utføres gratis.

Be om sikkerhetsvurdering
- Alle som skal utføre gravearbeid MÅ få utført kabelpeiling eller kabelpåvisning på forhånd, og ikke minst følge de instruksjoner som våre kabelpåvisere gir, sier Arnesen. Dersom en skal grave helt inntil kabler, eller blottlegge disse, må en be om en sikkerhetsvurdering fra Eidsiva Nett.

- Kontaktinformasjon finnes på kabelpåvisningsskjemaet som du får i forbindelse med påvisningen, opplyser han.

På forsiden nå

Britiske myndigheter har tildelt Equinor og SSE kontrakter for å utvikle tre store havvindprosjekter i Doggerbank-området i Nordsjøen. Det vil gi investeringer på ca. 100 milliarder kroner.
Olje- og energidepartementet sier nei til tre småkraftprosjekter i Troms som NVE hadde godkjent.
Statsminister Erna Solberg sier til Energiteknikk at forslaget til nasjonal ramme for vindkraft akkurat nå ikke virker konfliktreduserende.
Naboene får ikke sove og går til politiet, men Statnett vil ikke stoppe arbeidene i kabeltunnelen mellom Smestad og Sogn i tidsrommet 23.00-01.00.
Da Vamma 12 ble åpnet onsdag, ba Hafslund E-CO-sjefen om lavere skatt for å kunne bygge flere lignende prosjekter. Ett av dem er Sarpefossen. Statsminister Erna Solberg kan ikke love noe.
Bjørn Thorud er av Solenergiforeningen hedret for sin mangeårige innsats for å fremme solenergi Norge.
Statnett har i statsråd fått konsesjon til en ny 420 kV kraftledning fra Lyse transformatorstasjon i Forsand kommune til en ny transformatorstasjon på Fagrafjell i Sandnes og Time kommuner.
Montører henger under helikoptre og reparerer høyspentlinjer mens spenningen er på, og sparer samfunnet for store summer.
NVE avslår søknaden om å bygge Skomeåni kraftverk i det vernede vassdraget Skomeåni i Bygland i Aust-Agder.
Ny batteriteknologi kan bidra til utfasing av kullprodusert elektrisitet på Svalbard.
Danske Ørsted planlegger installasjon av GEs Haliade-X 12 MW havvindmøller i to av sine amerikanske havvindparker.
Hjartdal kommune selger Hjartdal Elverk og sikrer innbyggerne lavere nettleie.
Energi Norge mener satsingen på havvindteknologi bør skje uten dyre støtteordninger som rammer strømkundene.
Statnett har mottatt søknader om 650 MW nytt forbruk i Bergensregionen, det meste fra petroleumsnæringen. Nå må de bygge mer nett.
Reguleringseksperter i NVE er en så robust gruppe at de tåler å høre at det de holder på med ikke er det viktigste, tror statsminister Erna Solberg.
ABB har inngått avtale med Skagerak Nett om leveranse av Tørdal transformatorstasjon i Telemark.
Isolasjonen i masseimpregnerte sjøkabler tåler muligens høyere temperaturer enn tidligere antatt. Fremtidige sjøkabler kan i så fall belastes hardere, og det betyr vesentlig økt overføringsevne.
FoU-prosjektet om sjøkablers tålegrense kan bidra til at de eksisterende kablene kan kjøres hardere, men kun i korte perioder, ifølge Statnett.
Med en samlet installert kapasitet på 110 MW.
Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Norge kan lære av Storbritannia, mener Equinor.
Søndag 15. september, fra midnatt til midnatt, ble det første døgnet noensinne med dansk overskudd av vindkraft time for time.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.