EL og IT Forbundet i Oslo og Akershus har vært med å lage en rapport som avdekker betydelig grad av ulovlig innleie av elektrofagfolk på byggeplasser i Osloregionen. (Foto: El og IT Forbundet).

Det er et betydelig omfang av ulovlig innleie på byggeplassene i Oslo og Akershus, også når det gjelder elektroarbeid. Nesten all innleie skjer fra bemanningsforetak, og 85 prosent av dette er ulovlig, ifølge fagbevegelsen.

Dette kommer frem i en undersøkelse som Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus har gjennomført i samarbeid med avdelinger i Fellesforbundet. Kartleggingen omfattet 59 byggeplasser og 2920 arbeidstakere innenfor ulike yrkeskategorier.

Nærmere 600 av arbeidstakerne var innenfor elektrofagene. Det er for øvrig første gang det er gjort en slik undersøkelse for denne yrkesgruppen.

Rapporten avdekker at 44 prosent av disse arbeidstakerne ikke har fast ansettelse, de er innleid personale. Nærmere 99 prosent er ulovlig innleie. Ifølge fagforeningene innebærer dette brudd på Arbeidsmiljøloven ved at det ikke er inngått skriftlig avtale med tillitsvalgte eller at innleie ikke skjer ”midlertidig”, men til utførelse av daglig drift.

Fordobling av innleie

Ifølge rapporten har det vært en fordobling av innleie på byggeplassene til de tariffbundne hovedentreprenørene de siste fire årene, fra 17 til 35 prosent. Nesten fire av ti arbeidstakere på byggeplassene i Osloregionen er leid inn. 91 prosent av innleie skjer fra bemanningsforetak, og 85 prosent av denne virksomheten blir ansett som ulovlig.

Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus er en del av El & IT Forbundet. Foreningen har nylig informert om rapporten i et brev til om lag 140 faglige ansvarlige i bedrifter som er registrert i Elvirksomhetsregisteret i Oslo og Akershus. I brevet blir det opplyst at fagforeningen fremover vil melde alle tilfeller av ulovlig innleie til Arbeidstilsynet og DLE. De faglig ansvarlige blir bedt om å sørge for at personellet i bedriften er fast ansatt og at det er ansatt nok kvalifisert personell til å betjene oppdragene elektroforetaket har.

–Sjokkerende tall

–Det er svært nedslående tall som kommer frem i rapporten. Vi har hatt mistanke om at ulovlig innleie også er utbredt i elektrofagene. Nå er dette blitt dokumentert, og vi er sjokkert over det som er avdekket, sier Kai-Otto Helmersen, leder i Elektromontørenes forening Oslo og Akershus.

–Vi frykter at også elektrobransjen vil gå bort fra hovedregelen med å ha fast ansatte. Vi hører stadig om feil på elektriske installasjoner, og en slik utvikling mot mer innleie av arbeidskraft vil svekke den elektrofaglige kompetansen og utgjøre en trussel mot elsikkerheten.

Ønsker kraftige bøter

Helmersen legger til at foreningen har tatt opp problemet med ulovlig innleie med Det lokale eltilsynet. –Men DLE viser til Arbeidstilsynet, som svarer med at dette er noe partene i arbeidslivet må ta seg av. Heller ikke Politiet har ressurser og kunnskap til å etterforske slike saker. Så vidt jeg vet er ingen blitt straffet for ulovlig innleie av arbeidskraft, sier Helmersen. Han mener at det må reageres med kraftige bøter mot bedrifter som driver slik virksomhet.