Medfører høstens valg et regjeringsskifte øker sannsynligheten for at tariffene i nettet utjevnes. (Illustrasjonsfoto: Tore Halvorsen)

Blir det regjeringsskifte denne høsten, øker sannsynligheten for at tariffene i nettet utjevnes.

Av: Audun Kolstad Wiig, KS Bedrift

De fleste partiene ønsker nemlig utjevning av tariffer. Av samtlige partier er det Høyre, Fremskrittspartiet og Miljøpartiet De Grønne som ikke nevner en slik ordning i programmene.

Mens Arbeiderpartiet vil «innføre en utjevningsordning for nettleie», vil Senterpartiet «sikre en utjevning av nettleie til forbrukere i hele landet». Dersom SV også inkluderes i en ny rødgrønn koalisjon, vil partiet utrede nettleie over hele landet. «El-nettet er samfunnets felles infrastruktur og nettleien skal være lik over hele landet», heter det i partiprogrammet.

Om det skulle gå mot en ny høyre-sentrum regjering, har Høyres sannsynlige regjeringspartnere Venstre og Krf også programfestet en utjevning av tariffene.

Endringer i grunnrenteskatten?

Flere partier gir også uttrykk for ønske om å ta opp grunnrenteskatten til vurdering. Mens Senterpartiet vil øke skjermingsfradraget for grunnrenteskatten, vil Arbeiderpartiet «legge til rette for økt vedlikehold, oppgradering og fornyelse av eksisterende vannkraftverk». På borgerlig side vil Krf sørge for at det «legges til rette for at opprusting og reinvestering i eksisterende kraftverk, ved at skatt og avgift ikke hindrer». Venstre vil på sin side vurdere å øke skjermingsfradraget, mens Høyre varsler en gjennomgang av skattereglene.

Partiene spriker i synet på videre utbygging av norsk vannkraft. Senterpartiet vil åpne for småkraft i vernede vassdrag. Også Høyre vil tillate kraftproduksjon i vernede vassdrag. Venstre har programfestet å utvide verneplanen, og sikre en mer inngående miljøvurdering i behandling av konsesjoner. Partiet vil ruste opp eksisterende kraftverk, heller enn å tilrettelegge for nye. Krf erklærer på sin side at «tiden for store utbygginger er forbi og samtidig må vi hindre at summen av mindre inngrep fører til for stort press på vassdragene».