I Statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringen at det opprettes en uavhengig reguleringsmyndighet av strømnettet. (Illustrasjonsfoto: Lyse)

I Statsbudsjettet for 2018, som ble fremlagt i formiddag, foreslår regjeringen å bevilge 55 MNOK til en uavhengig reguleringsmyndighet for energi som skal føre tilsyn og kontroll med ulike sider av nettselskapenes virksomhet.

Hva dette i praksis innebærer fremgår det ikke av budsjettet, annet enn at reguleringsmyndigheten skal forhåndsregulere forhold om tilgang og tilknytning til nettet, herunder selskapenes tariffer og inntekter.

Ellers er det fra Statsbudsjettet, med den landbaserte energinæringens øyne, verdt å merke seg at regjeringen foreslår å styrke Klima- og energifondet og Enovas virksomhet med nærmere 2,7 milliarder kroner.

I busjettet understrekes det av regjeringen vil legge til rette for produksjon av fornybar energi. Innsatsen for å utvikle og ta i bruk nye teknologier for fornybar energi skal fortsette, men den store regulerbare vannkraften vil fortsatt være ryggraden i energisystemet vårt.

Regjeringen vil gjøre konsesjonsbehandlingen mer effektiv. Det skal legges til rette for en forsvarlig utnyttelse av det gjenværende potensialet for ny vannkraft og en langsiktig utvikling av lønnsom vindkraft.

Regjeringen vil legge til rette for miljøforbedringer i vassdrag med eksisterende vannkraftutbygginger. De miljøforbedringer som kan oppnås må veies opp mot tapt kraftproduksjon og reguleringsevne.

Regjeringen legger i statsbudsjettet for 2018 fram en strategi for utvikling av flytende vindkraft i tråd med Stortingets anmodningsvedtak.