For ti år siden ble det produsert 290 000 tonn papir til aviser, bøker og magasiner her. Nå lagres og prosesseres store mengder data fra tyske selskaper i lagerhallene. Foto: Sigurd Aarvig

Den tidligere papirfabrikken på Follum har tatt skrittet inn i den digitale tidsalderen. Lagerhallene er blitt til serverpark og bruker allerede like mye strøm som 400–500 husstander.

Ringeriks-Kraft har fått en ny storkunde som de er svært fornøyd med. Å få etablert store strømforbrukere uten større behov for investeringer er veldig positivt for nettleien til kundene i Ringeriks-Krafts nettområde, skriver distriktsenergi.no.

Lagerhallene på industriområdet på Follum utenfor Hønefoss inneholder nå ni datakonteinere, som hver har et effektbehov på 250 kW. Brukstiden er meget høy, helt oppe i 70–80 prosent. Her lagres og prosesseres store mengder data, blant annet skylagring av epost, ebøker, aviser og bilder.

Fornøyd nettdirektør

– Vi ser dette som starten på en bransje i sterk vekst og mener det er viktig for kundene våre at det etableres slike senter i nettområdet, sier nettdirektør Jan-Erik Brattbakk i Ringeriks-Kraft til Distriktsenergi.

– De tyske selskapene som har etablert seg her, sier vi har billig strøm og avgifter som gjør det lønnsomt å plassere datasenter her, sier Brattbakk.

Storprodusent av papir

Norske Skog Follum produserte papir til aviser, magasiner og bøker. For ti år siden var kapasiteten til fabrikken 290 000 tonn årlig. Men etter hvert som behovet for papir sank, ble ulike ideer om ny produksjon på Follum lansert og diskutert, blant annet produksjon av bioolje.

I 2011 vedtok eierne å legge ned papirfabrikken, som da hadde 356 ansatte. Viken Skog eier nå anlegget.