En undersøkelse gjennomført av Visma viser at Norge ligger foran Sverige når det gjelder administrativ digitalisering. (Illustrasjonsfoto: NEK-IEC)

Norge foran Sverige på digitalisering

Norske bedrifter er hakket bedre enn svenske bedrifter i å digitalisere. Det viser Vismas undersøkelse der over 3000 daglige ledere og økonomiansvarlige i Norden har rangert i hvilken grad bedriften har digitalisert sentrale økonomiske og administrative prosesser.
Torsdag, 25 januar, 2018 - 09:39

Kilde: Visma

Det er første gangen Norge er med i undersøkelsen som tar utgangspunkt i de syv vanligste økonomiske og administrative prosessene i bedrifter. Over 3000 daglige ledere og nøkkelpersoner i små og mellomstore bedrifter har svart på spørsmål om digitalisering i egen bedrift. Resultatene er publisert i rapporten Digital Index, og viser at digitaliseringsgraden er svært varierende.

Mens svenske bedrifter har en digitaliseringsgrad på 41 %, ligger norske bedrifter på 46 %.

– Det er positivt å se at vi ligger foran Sverige på digitalisering, men vi burde være mye lenger fremme. Det finnes et stort potensial i mange norske bedrifter i å digitalisere flere prosesser, slik at de kan bruke mindre tid på manuelt arbeid og mer tid på for eksempel analyse, sier adm. direktør i Visma Software, Erlend Sogn.

Digitalisering gir økt konkurransekraft
Med teknologien som finnes i dag, har bedrifter mange muligheter til å effektivisere, jobbe smartere og dermed øke konkurransekraften. Undersøkelsen viser at kun 39 % norske bedrifter har digitalisert faktureringsprosessen, et område som er relativt enkelt å digitalisere med stort potensial for å spare både tid og penger, ifølge Sogn.

– Mange tror at de sender fakturaen elektronisk når de sender den på e-post, men dette stemmer ikke. En PDF-faktura er laget for å kunne åpnes elektronisk, men er ikke forståelig for et datasystem og kan ikke behandles elektronisk. Digitalisering betyr at hele prosessen automatiseres.

Digitalisering handler om å understøtte, forenkle og effektivisere arbeidsprosesser ved hjelp av IT-løsninger. Det dreier seg altså ikke bare om løsningene i seg selv, men selve prosessen ved å bruke teknologi til å effektivisere mange av oppgavene vi gjør manuelt i dag.

– Konkurransen vil bli enda tøffere framover, og den digitale utviklingen vil gå fortere og fortere. Derfor vil de tiltakene som gjøres i dag være avgjørende for bedriftens evne til å overleve. Satt litt på spissen vil jeg si at digitaliserer du ikke i dag, eksisterer du sannsynligvis ikke i morgen, avslutter Sogn.

På forsiden nå

Kartlegging av fugletrekk med spesialiserte fugleradarer kan forhindre fugledød i de nye, store vindkraftutbyggingene. Men NVE er tilbakeholdne med å sette krav.
Over halvparten vet ikke hvor mye strøm de bruker fra måned til måned. Likevel mener 6 av 10 at de betaler for mye, ifølge undersøkelse.
Statnett og Svenska utvikler IT-løsninger for en ny nordisk balanseringsmodell for det nordiske synkronområdet.
Det ble i 2018 meldt inn 494 elulykker. 143 ble skadd, men ingen døde.
Enova får en milliard kroner til et nullutslippsfond for næringstransport, og innfører støtteordning for kjøp av batterielektriske varebiler.
Splittingen av interesse- og arbeidsgiverpolitikken i KS Bedrift har gjort at Distriktsenergi og KS Bedrifit Energi på ny vurderer å slå seg sammen.
Erik Knive (48) er ansatt som administrerende direktør i SN Power. Han tiltrer stillingen 1.juli.
Statnett har til hensikt å inngå avtale med Bouvet om utvikling og forvaltning av systemløsninger, ifølge Bouvet.
Opposisjonen ville ha naturressursskatt til vindkraftkommunene og ikke veldedige gaver, men nådde ikke fram. Hjemfall for vindkraft og kommunalt veto ble også stemt ned.
Men beskyldningen om dette gjorde at vindkraftmotstanderne kunne avfeies som gale, ifølge aksjonsgruppa mot vindkraft på Frøya.
Et takbasert solcelleanlegg med årlig middelproduksjon på 2 GWh skal installeres på et nytt lagerbygg på Vinterbro i Oslo. Oppdragsgiver er REMA 1000.
En robot som reduserer behandling av meldinger i Lyse Elnett fra flere uker til noen få minutter kan gi rundt 400 000 kroner årlig i reduserte kostnader.
Jacobsen Elektro sliter økonomisk og har innført betalingsstopp. Arbeid legges ned flere steder i landet, blant annet på to Statnett-stasjoner.
Danske Ørsted er valgt til å bygge en havvindpark på 1100 MW utenfor kysten av New Jersey.
Solberg-regjeringen har trosset kommuners ønske om vindkraft tolv ganger, mens den kun én gang har trosset en kommunes motstand.
Solkraft, vindkraft og batterier kan få verden på riktig vei mot togradersmålet, men etter 2030 kreves andre teknologier, ifølge en ny analyse fra BloombergNEF.
Aldri har det blitt brukt mer penger på oppgradering av dammer enn nå.
Fiskeridirektoratet mener Equinor bør justere plasseringen av Tampen-vindparken eller flytte den til et annet sted med mindre fiske.
Fram til 2030 skal det investeres om lag en milliard kroner i strømnettet i Ryfylke.
ABBs vokser innen ladeløsninger for bærekraftig, offentlig transport. Automatiske pantografer gir økt fleksibilitet og effektivitet.
Regjeringen vil før sommeren foreslå å åpne området Utsira Nord for vindkraftutbygging.
Oslo bystyre vedtok i dag fusjonen mellom Hafslund E-CO og Eidsiva Energi. Kun Rødt stemte mot.
En konflikt om flaskehalsinntekter mellom Baltic Cable og Energimarknadsinspektionen (Ei) i Sverige er nå lagt på bordet til EU-domstolen.
Men LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen vil ikke gripe inn.