Øivind Brevik overtok som administrerende direktør i KS Bedrift i desember. Han ser store muligheter for nye, grønne arbeidsplasser. Foto: Jill Johannessen

– Norge har et stort potensial for grønn næringsutvikling og arbeidsplasser, sier den nye sjefen i KS Bedrift, Øivind Brevik.

Norges kraftoverskudd kan brukes til å etablere nye kraftkrevende tjenester, som for eksempel datalagringsentre, understreker Øivind Brevik i et intervju publisert på hjemmesiden til KS Bedrift.

– Det er viktig å trekke internasjonalt rettede industrier i vekst til Norge. Når slike arbeidsplasser legges til Norge med sitt rene kraftsystem, gjør det langt mer for klimaet enn om de legges til land med forurensende energiproduksjon. Samtidig vil det sørge for kompetanseoverføring hit til lands, og slikt sett være et eksempel på hvordan en bransje med dype røtter går hånd i hånd med den digitaliserte økonomien, sier Brevik.

Transport

Det samme gjelder transporttjenester, med elektrifisering av bilpark og skipsflåte.

– Norge er allerede et foregangsland på dette feltet. Eksportrettet hydrogenproduksjon er et annet eksempel. I årene fremover blir det svært viktig å utnytte dette konkurransefortrinnet i skapelsen av nye grønne arbeidsplasser, sier Brevik.

Næringsutvikling

Han ser et stort potensial for grønn næringsutvikling og grønne arbeidsplasser ved at Norge kan bli best på fornybar energi, utslippsfrie havner og ladeløsninger for hybrid- og nullutslippsfartøy, flere grønne datasentre, halvering av matavfall, ombruk og økt grad av materialgjenvinning.

– Klimautfordringene tvinger oss til å tenke nytt og skaper mange muligheter for medlemsbedriftene våre. KS Bedrift må hjelpe dem til å synliggjøre og gripe disse mulighetene.

I distriktene

Sjefen for KS Bedrift mener at innovasjon må skje lokalt for at Norge skal nå sine klimamål.

– Bedrifter og politikere lokalt må få bestemme hvilke løsninger som passer best for dem og som kan skape verdier og arbeidsplasser lokalt, sier han.

KS Bedrift er en arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for lokale selskaper som utfører viktige samfunnsoppgaver og har rundt 500 medlemsbedrifter.