Takken for at vi får strømmen tilbake etter ekstremvær går først og fremst til heroisk innsats fra bakkemannskapene i nettselskapene: (Illustrasjonsfoto: Agder Energi Nett)

Denne uken har det vært noen krevende dager for flere av nettselskapene sør i landet. I løpet kort tid har kraftig snøfall skapt store problemer for strømforsyningen. Uten heroisk innsats fra dyktige elektrofagfolk kunne det ha gått mye verre.

Fra bilder på fjernsyn og aviser har vi sett fagfolkene slepe seg fram i snøkav og nattemørke med tungt verktøy, kabelruller og reservedeler. Vi har sett dem i mastetopper med iskald vind i kroppen, eller slepende med snø til livet på vei mot trefall over strømlinjene. Natt og dag har de stått på for å gjenopprette strømforsyningen til tusenvis av hus og hjem.

Utålmodig venter vi på å få strømmen tilbake. Skjellsordene hagler over nettselskapene. Noen av oss sender sinte meldinger til de ansvarlige og forløser hissige temperamentsutbrudd på sosiale medier. Hvorfor ryddes det ikke bredere i kraftgatene? Hvorfor er det ikke mer redundans i den elektriske infrastrukturen? Hvor er nødstrømsaggregatene? Hvorfor får ikke jeg prioritet i gjenoppretningskøen?

Når strømmen blir borte, uansett begrunnelse for hvorfor det skjer, er det få av oss som tenker på at det er en robust, men sårbar, infrastruktur som transporterer strømmen til oss. Det er nok å kaste et blikk ut av vinduet. Der står stolpene på rekke og rad med tynne ledninger svingende i vindkastene. Det er hit teknologien har tatt oss så langt.

Når alt kommer til alt vil vi neppe være villige til å betale de miljømessige kostnadene for å hindre at trær faller over strømledningene. Da ville det blitt temmelig glissent i landets skoger. Vi må leve med at naturen på ulike måter herjer med oss, og den risikoen dette innebærer for strømutfall. Når alt kommer til alt er det imidlertid ikke så galt som noen vil ha det til. Med en stabilitet i strømforsyningen på mer enn 99 prosent er det lite å sutre for.