Bygging av en sperredam kan være et aktuelt tiltak her ved Strandfossen kraftverk, ifølge såkalte bruddbølgeberegninger. Foto: Eidsiva Vannkraft.

Eidsiva har utført beregninger som viser at det er behov for tiltak mot mulig brudd i inntakskanalen ved Strandfossen kraftverk i Elverum.

Kraftselskapet har utført beregningene fordi Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pålegger alle ansvarlige for vassdragsanlegg å utarbeide såkalte bruddbølgeberegninger. Disse skal vise konsekvensene av et tenkt brudd i dammer og vannveier

Torstein Tjelde, som er vassdragsteknisk ansvarlig i Eidsiva Vannkraft, har nylig orientert formannskapet i Elverum om beregningene og foreslåtte tiltak, og saken er referert på hjemmesidene til Elverum kommune.

Vurderer sperredam

Ett tiltak som Eidsiva vurderer, er å bygge en sperredam ved Strandfossen kraftverk. Sperredammen skal lede vannet tilbake i Glomma dersom det skulle oppstå et brudd på kanalen inn til kraftverket. Dette skal redusere mulige konsekvenser.

Slike mulige konsekvenser er hva som kan skje hvis det oppstår flom med vannmasser over 3400 m³/s, i tillegg til et brudd på anlegget.

Verste scenario

Til sammenligning lå storflommen i 1995 et sted mellom 3000–3300 m³/s, sa Tjelde på møtet i Elverum kommune.

Han understreket for politikerne at denne typen analyser viser det verst tenkelige scenario, og at sannsynligheten for at dette skal skje, er svært liten.