kvilldal
5. januar aktiverte Statnett det meste av vannkraftressursene i Norge for å sikre kraftsystemet, men trengte hjelp fra vindkraft fra kontinentet. Bildet er fra Kvilldal kraftstasjon. Illustrasjonsfoto: Statkraft

Statkraft har inngått kontrakt med Andritz Hydro AS som skal utføre turbinrehabilitering i Kvilldal kraftverk.

Kilde: Statkraft

Arbeidet omfatter bytte av løpehjul, rehabilitering og utskifting av nødvendige turbindeler for alle de fire maskinene i kraftverket. Rehabiliteringen vil foregå om sommeren i 2020, 2021, 2022 og 2023.

Kvilldal ble åpnet av Olav V i 1982 og er den største stasjonen i Statkraft med en installert effekt på 1260 MW. Årsproduksjonen er 3060 GWh, som er den høyeste i Statkrafts kraftverk i Norge. Kvilldal er en del av Ulla-Førre anleggene. Rehabiliteringen vil gi en antatt økt produksjon på om lag 77 GWh/år og blir en av de hittil største rehabiliteringene i Statkraft. Prosjektet har et totalbudsjett på om lag 250 millioner kroner.

Det er behov for store og kostbare reinvesteringer i den eldre vannkraften. Statkraft alene reinvesterer for om lag 1,5 mrd årlig framover. Pågående prosjekter er Rana kraftverk i Nordland, Songa dam og Trolldalen dam i Telemark. Kommende prosjekter er Kvilldal, Eringsdalen, Hylte dam, Løkaunet, Follsjø og Gråsjø.

Både bransjen og leverandørene har gjennom forskning og utviklingsarbeid de siste årene skaffet verdifull ny kunnskap om høytrykks Francis turbiner. Leverandøren har på bakgrunn av dette godtatt krav til maksimale spenningsvariasjoner og at dette skal kontrollmåles på anlegg i forbindelse med oppstart av første turbin. Det skal bidra til å redusere risikoen for at høytrykks Francis løpehjul sprekker, og sikre en lang levetid.