I dag starter meklingen mellom LO/YS og NHO. Partene må komme til enighet innen midnatt lørdag. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

1100 energiansatte kan bli tatt ut i streik

LO og YS varslet i går at rundt 35.000 medlemmer kan bli tatt ut i streik fra søndag. Rundt 1100 av disse jobber i kraftsektoren.
Onsdag, 4 april, 2018 - 09:40

Kilde: Energi Norge

Meklingen mellom de to hovedorganisasjonene og NHO starter onsdag. Dersom partene ikke kommer til enighet innen midnatt lørdag 7. april, blir rundt 29.000 LO-medlemmer og 6000 YS-medlemmer tatt ut i streik fra søndag.

I dag ble det kjent hvor mange energimontører og -operatører som tas ut fra ulike selskaper ved en eventuell streik. I første omgang vil følgende bli berørt:

Nettselskaper: Agder Energi Nett, TrønderEnergi Nett og Helgeland Kraft.
Kraftprodusenter: Agder Energi Vannkraft, Sunnhordland Kraftlag og Returkraft.
Entreprenørselskaper: Nettpartner, Infratek Norge, BKK Enotek, Nettservice, Frost Entreprenør og Stange AUS.

De som blir tatt ut i kraftsektoren er i all hovedsak organisert i EL og IT Forbundet i LO. Men det er også varslet plassfratredelse for enkelte ansatte i Fagforbundet og i YS-forbundene Parat, Negotia og Delta. De to sistnevnte organiserer administrativt ansatte i selskapene.

– Selskapene forbereder seg nå på en mulig situasjon med redusert bemanning. Det vil eventuelt berøre både drift og vedlikehold av kraftnett og kraftverk, men det opprettholdes alltid en beredskap for å ivareta liv, helse og store materielle verdier, sier direktør for arbeidsliv Ståle Borgersen i Energi Norge.

På forsiden nå

Alt nett nord for Romsdalsfjorden helt til Saltfjellet bør underlegges en felles DSO-funksjon, ifølge Tensio.
I går skrotet regjeringen Kraftskatteutvalgets forslag, men med klimamessige begrunnelser er det fortsatt nødvendig med endringer i grunnrenteskatten for vannkraft.
Regjeringen går ikke videre med Kraftskatteutvalgets forslag til endringer i vannkraftbeskatningen.
Stein og grus i vannveiene koster kraftprodusentene millioner i havarier og vedlikehold. En ny modell skal øke forståelsen av problemet.  
Etter et års drift kan Elhub se tilbake på håndtering av 30 milliarder måleverdier og 1,5 millioner leverandørbytter.
Ketil Tømmernes er ansatt som administrerende direktør i BKK Nett.
– Det er positivt at nettselskapene nå finner sammen i større enheter, over kritisk størrelse. Det gir dem muligheten til å bygge opp kritisk kompetanse, sier Enova-sjef Nils Kristian Naksktad.
Skagerak Energi dobler resultat etter skatt til 2 152 millioner kroner i 2019, til tross for lavere kraftpriser og mindre kraftproduksjon.
En sjøkabel over Oslofjorden ble skadet av ankeret til et skip natt til søndag.
Borg Havn i Østfold kan bli selvforsynt med energi ved hjelp av vindkraft.
Omexom Norge har av Hafslund Nett fått i oppdrag å oppgradere Ulven innføringsstasjon sentralt i Oslo.
Etter nyttår har de nye strømstanskartene til Helgeland Kraft Nett hatt over 11.000 visninger.
Trenger rammeverk for å få forutsigbarhet og redusere konflikter.
Statkraft-sjefen er ikke klar for å la kraftprodusentene ta en større del av sentralnettariffen for å sikre nytt industri-forbruk.
Glitre Energi Nett innfører lavere nettleie for alle husholdningskunder fra klokka 22 om kvelden til klokka 06 om morgenen i vintermånedene, men er forberedt på å måtte gjøre justeringer når NVEs effekttariff-regler innføres.
Senterpartiet, Fremskrittspartiet og MDG er kritiske til planene om å elektrifisere britisk sokkel med en 300 kilometer lang kabel fra Norge.
Lyse får egen konserndirektør for strategi og teknologi.
Til tross for en uvanlig tørr høst kan BKK vise til et resultat for siste kvartal 2019 på 797 millioner kroner, men 2020 ligger an til å bli et krevende år.
Olje- og energidepartementet har i dag fattet vedtak i tre småkraftsaker i fylkene Vestland og Innlandet.
OED tar sikte på å endre energimerkeforskriften.
El og IT Forbundet vil avvente konsesjonsbehandling av NorthConnect-kabelen til det er høstet erfaringer med de to som det allerede er vedtatt å bygge.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes forsøker å så tvil om NorthConnects klimaeffekt, men energiminister Tina Bru (H) mener man må se helheten over tid.
Komiten for næring, naturressurser og innovasjon i Vestland fylkeskommune sier nei til utenlandskabelen NorthConnect.
Om kapasiteten på NordLink-kabelen og Statkrafts Baltic Cable skal kunne utnyttes best mulig, trengs det mer nett i Tyskland, ifølge Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.