Sammen lager sivilingeniør Halvor Kjærås (t.v.) og musikeren Pål Moddi Knutsen musikk av energifag. (Foto: Sweco)

Halvor Kjærås og Pål Moddi Knutsen var lei av kjedelige foredrag. Nå formidler de faglig engasjement gjennom egenkomponerte sanger og dikt.

Kilde: Sweco

– Det begynte med at Pål skulle holde et foredrag om masteroppgaven sin for et års tid siden. Temaet for oppgaven var miljøtiltak ved Finnfjord smelteverk, en av Europas ledende produsenter av ferrosilisium, begynner Halvor Kjærås, dam- og vannkraftingeniør i Sweco.

Pål Moddi Knutsen er bedre kjent under artistnavnet Moddi. Den prisbelønnede musikeren fra Senja har et brennende miljøengasjement og har også en fortid i miljøorganisasjonen Natur og Ungdom. At Moddi også er glødende opptatt av kraftkrevende industri, har imidlertid vært en godt bevart hemmelighet. Frem til nå. – Da jeg skulle prøve å forklare masteroppgaven min for vanlige folk, merket jeg at det ble litt tørt, og at det var vanskelig å nå ut til publikum, sier han.

Glenn-Kåre’s

Derfor valgte han å skrive musikk og dikt om temaet. Han fikk med seg Kjærås, som på sin kant har skrevet dikt og sanger om vannkraft i flere år. Musikeren og sivilingeniøren fant raskt tonen, og satt sammen et foredrag om ferrosilisiumproduksjon, med dikt og musikk i en sentral rolle. Senere har de utvidet repertoaret til et bredere fagfelt.

– Vi har for eksempel en sang som beskriver prosessen i stålproduksjonen i detalj. En annen er en humoristisk fremstilling av utfordringene ved plastring av fyllingsdammer. Sangene og diktene våre har humor og brodd, og det er lett for bransjefolk å kjenne seg igjen i dem, forteller Kjærås.

Navnet duoen har valgt er Glenn-Kåre’s, inspirert av det internasjonale mineralkonglomeratet Glencore. – Det er en referanse de fleste med tilknytning til norsk prosessindustri tar. Så syntes vi det var morsomt å få navnet til å se ut som et danseband, og da var apostrofen på sin plass, ler han.

Allerede booket i 2020

Hittil har Glenn-Kåre’s opptrådt på en rekke arenaer, blant annet Vassdragsteknisk forum og landsmøtet til Natur og Ungdom. De har også holdt foredrag med musikalske innslag for de ansatte ved Celsa Armeringsstål i Mo i Rana. – De var naturlig nok et ganske annerledes publikum enn for eksempel Natur og Ungdom, men det var bare spennende. Vi ønsker å bygge bro mellom miljøvernere og norsk prosessindustri, sier Moddi.

De to selverklærte fag- og musikknerdene ser en økende interesse for energipolitikk i offentligheten. – Når olje og gass etter hvert fases ut, vil punktutslipp av CO2 havne i miljøvernernes søkelys i større grad enn i dag. Utslippene må reduseres, samtidig som etterspørselen etter for eksempel aluminium og stål vil fortsette. Hvordan løser vi den problemstillingen? spør Kjærås.

Duoen håper at de gjennom engasjerende, men samtidig faglig tung musikk kan skape en konstruktiv dialog om fremtidens energisektor. De to blir å finne både på festivalplakater og konferanseprogrammer det kommende halvåret. Og de har til og med planer for august 2020. – Da skal vi feire 500-årsjubileet til Strømmen oppgangssag, hvor foreningen Sagelvas venner ikke tok noen sjanser og booket oss tre år i forveien. Det sier litt om hvor stor interessen rundt vannkraft- og industriviser faktisk er, sier de to.