Helgeland Kraft har satt i drift Tverråa kraftverk, det fjerde av fem småkraftverk, i Tosbotn i Brønnøy kommune i Nordland. (Foto: Tore Halvorsen)

Det fjerde av totalt fem kraftverk som bygges av Helgeland Kraft i Tosbotn i Brønnøy kommune i Nordland er satt i drift. Anlegget skal produsere fornybar energi tilsvarende 800 husstander per år.

Kilde: Helgeland Kraft

Materialene som er brukt i Tverråa er på lik linje med de øvrige anleggene vedlikeholdsfrie, miljøvennlige og av god kvalitet. Tverråa kraftverk har en levetid på 100 år og er på er bygd for å påvirke naturen i så liten grad som mulig.

  • Byggetiden på Tverråa kraftverk og vannveien ned til kraftverket har vært to år. Denne vannveien inneholder en tunnel på 705 meter i fjellet og ei rørgate på 350 meter som er gravd ned i jord. Vannveien har en fallhøyde ned til inntaket på 105 meter, sier prosjektleder Ole-Johan Bogfjellmo.

Totalt skal det produseres strøm tilsvarende 6500 husstander i Tosbotn, når alle fem anleggene er i drift. Det produseres i dag strøm fra Bjørnstokk-, Tosdalen- og Leiråa kraftverk, i tillegg til i Tverråa. Alle anleggene i Tosbotn har fått en unik utforming som allerede har høstet mye oppmerksomhet, både nasjonalt og internasjonalt.