Fra energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo kan det alene fanges 400 000 tonn CO2 årlig. (Foto: Fortum Oslo Varme)

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bevilge 280 mill. kroner til inntil to CO2-fangstprosjekter. Fortum Oslo Varme mener det er positivt at Regjeringen viderefører satsningen på fangst og lagring av CO2 i Norge.

Kilde: Fortum Oslo Varme

– Vi er overbevist om at CO2-fangst fra avfall er en riktig investering for fremtiden, med positive ringvirkninger for nasjonal og internasjonal industri, uttaler Jannicke Gerner Bjerkås, CCS-direktør i Fortum Oslo Varme.

CO2-fangst og lagring fra avfallsindustrien vil bidra til verdens klimamål, økt industrialisering og grønn verdiskaping i Norge. Det er derfor positivt at Regjeringen fortsatt åpner for å utvikle CO2-fangst fra avfall.

CO2-fangst og lagring fra energigjenvinning av avfall er et viktig premiss for å hindre at avfall blir neste generasjons store klimautfordring. Regjeringen har gitt Fortum Oslo Varme en mulighet til å gå videre til forprosjektfasen, og ønsker ytterligere kvalitetssikring av noen spesifikke forhold før finansieringen kommer på plass. Vi har dokumentasjonen klar, og ønsker å komme i gang med kvalitetssikringen så raskt som mulig slik at bevilgningene kan tas inn i det endelige, reviderte nasjonalbudsjettet, uttaler CCS-direktør Jannicke Gerner Bjerkås. 

Den norske CCS-satsningen vil la seg gjennomføre med langt lavere risiko dersom det planlegges og gjennomføres to fangstprosjekter. Dette sikrer kontinuerlig tilgang til CO2 i verdikjeden også om ett av anleggene skulle få driftsproblemer.

Energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud er i kontinuerlig drift 24 timer i døgnet hele året, og vil være i drift i all overskuelig framtid. Det kan fanges ca. 400 000 tonn CO2 årlig bare fra dette ene anlegget, fortsetter Gerner Bjerkås.
 
Stor overføringsverdi til resten av verden

Verdens befolkning produserer nesten 1,3 mrd. tonn husholdningsavfall hvert år, og dette tallet forventes å øke til 2,2 mrd. tonn mot 2025. Mye avfall deponeres på landfyllinger, som gir store utslipp av CO2 og metan. Den beste løsningen for restavfall som ikke kan eller bør materialgjenvinnes, er forbrenning med energigjenvinning. EU innfører restriksjoner på avfallsdeponier, noe som vil føre til bygging av mange nye energigjenvinningsanlegg. Ved å flytte avfallsbehandlingen fra deponier til forbrenningsanlegg samles mange diffuse utslipp til flere store punktutslipp som enkelt kan fanges.

I dag er det 450 forbrenningsanlegg i Europa som slipper ut ca. 90 millioner tonn CO2, og antallet vil øke sterkt i årene framover. Et fullskalaanlegg som fjerner CO2-utslippene fra Klemetsrud vil ha direkte teknologisk overføringsverdi til alle disse forbrenningsanleggene, og til de nye som skal bygges. Offentlig investering i CO2-fangst fra avfallsforbrenning kan derfor gi Norge en ledende rolle i det som vil bli en av de store «klima»-industriene i nær fremtid.

Det er stor interesse for CO2-fangst fra avfall i nasjonal og internasjonal avfallsindustri, og prosjektet har inngått samarbeid med flere tilsvarende anlegg i Norge og Europa. Fortum Oslo Varme ønsker å bidra til at teknologien tas i bruk i avfallsindustrien. Verden etterspør en løsning for CO2-fangst fra avfall, og vi er klare til å vise hvordan det kan gjøres, avslutter Gerner Bjerkås.

Fortums konsernsjef er klar på potensialet for kompetanse- og teknologispredning fra prosjektet i Oslo til avfallsindustrien:

– Vi er glade for at den norske regjeringen går videre med CCS-prosjektet. Vårt CCS-prosjekt i Oslo og vår erfarne prosjektorganisasjon i Fortum vil nå gjøre vårt beste for å overbevise beslutningstakerne om at prosjektet på Klemetsrud er verdt å realisere. Teknologien og ekspertisen fra CCS-prosjektet på Klemetsrud vil bli relevant både for en rekke av Fortums anlegg i Europa, så vel som andre anlegg i Norge. Vi er glade for at Norge er en initiativtaker i arbeidet med å identifisere løsninger som bidrar til å redusere klimaendringene. Implementering av CCS-teknologien er en viktig del av denne prosessen, og vi er stolte av å være en del av den, uttaler Pekka Lundmark, konsernsjef Fortum.

Hvorfor Fortum Oslo Varmes prosjekt er unikt:

  • CO2-fangst på Klemetsrud gir negative CO2-utslipp på grunn av høyt innhold av biomasse i avfallet (58 %).
  • Stor forutsigbarhet med langsiktig driftsperspektiv, fordi anlegget er integrert i byens infrastruktur.
  • Overskuddsvarmen fra fangstprosessen kan utnyttes i fjernvarmesystemet.
  • Tilgang til tung prosjektkompetanse og nødvendige prosjektressurser fra Fortum.