Illustrasjonsfoto.

Kraftselskapenes mulighet til å holde igjen vann i magasiner bidrar stort til å hindre flomskader nedstrøms. Det viser en ny rapport Multiconsult har utarbeidet for Energi Norge.

Kilde: Multiconsult

– Forsikringsutbetalinger etter flomskader er nesten firedoblet etter 2010, og samlede kostnader for det norske samfunnet har passert en milliard kroner årlig. Klimaendringene vil føre til økte flomproblemer i årene som kommer, men store magasiner bidrar til å redusere skadene for befolkningen nedstrøms, sier seniorrådgiver Brian Glover i Seksjon Naturressurser Oslo i Multiconsult.

Uten den regulerte vannkraften ville skadene blitt mye større. Det viser rapporten fra Multiconsult som ble presentert i Skien før påske. Det er første gang samfunnsverdien av flomdempingen er blitt estimert. Og tallene er høye.

– Bare langs Skiensvassdraget i Telemark er den akkumulerte samfunnsverdien av flomdemping fra dagens magasiner anslått til over 100 millioner kroner årlig, eller to–tre milliarder i kapitalisert verdi. I årene fremover må vi ta høyde for enda våtere og villere vær, og særlig fra flommer om sommeren og høsten. Da er fleksibilitet i bruk av magasinene sentralt i å dempe slike flommer, sier Glover.

Flomdemping bør inn i vurderingene

Han trekker fram et eksempel fra Sørlandet i fjor høst, der kraftselskapene forutså flommen og forhåndstappet noen store magasiner. Dermed gjorde de plass til det voldsomme regnskyllet og reduserte flomskadene betydelig, mens uregulerte vassdrag ble hardere rammet.

– Vi foreslår at flomdemping må regnes inn som en verdi når både eksisterende og nye vannkraftkonsesjoner skal vurderes. Dette er høyst aktuelt når NVE de nærmeste årene skal gjennomgå vilkårene for om lag 300 gamle konsesjoner, framholder Glover.

Et annet eksempel fra rapporten er fra flommen på Vestlandet i oktober 2014. Da fikk Flåm og Odda skader for over 500 millioner kroner til sammen, mens det ikke ble skader i de regulerte nabovassdragene Aurland og Tyssedal.

– Kommuner, fylkesmenn og beboere er lite kjent med de store verdiene som reguleringsmagasiner har for vern av flomutsatte områder. Vi trenger en ny diskusjon om dette. Til sammenlikning diskuteres ofte flomtunneler med kostnader på flere hundre millioner kroner, sier Glover.

Her kan du lese rapporten «Verdien av vassdragsreguleringer for reduksjon av flomskader».