Her er forsker Martin Bellman i SINTEF fotografert i forbindelse med prosjektet EcoSolar, hvor målet er å finne ut hvordan vi kan gjenbruke gamle solceller. (Foto: Thor Nielsen)

Et nytt EU-prosjekt skal gi oss grønnere byer gjennom rimeligere og enklere solcellesystem.

Av: Håvard Egge, Gemini

Til høsten starter det fireårig EU-prosjekt PVadapt som skal utvikle nye solcelle-system som er rimeligere å lage, montere og bruke, og norske forskere er med.

I dag står nemlig byene for 70 prosent av verdens energiforbruk, noe som betyr at de er ansvarlig for 40-50 prosent utslipp av klimagasser.  European Technology and Innovation Platform anslår at hele 80 prosent av jordas befolkning kommer til å bo i urbane strøk innen 2050.

Det medfører at energiforbruket vil dobles, eller i verste fall tredobles. Derfor er det essensielt å utvikle bærekraftige løsninger med fornybar energi. Et eksempel på dette er bruk av solceller som er integrert i bygg.   

– Systemet skal bestå av bygningselementer med solceller som kan bygges på forhånd, noe som vil gjøre de enkle og rimelige å montere. Ved hjelp av et modulsystem skal solcellesystemet enkelt kunne skaleres opp eller ned, sier SINTEF-forsker Martin Bellmann.

– Elementene skal lages på en måte som gjør de enkle å gjenvinne. Forhåpentlig vil vi også kunne bruke resirkulerte materialer til produksjonen, sier Bellmann.

De nye bygningselementene vil først og fremst bli brukt i nybygg – enten på tak eller integrert i en fasade. Men prosjektet skal også utvikle elementer som kan monteres på gamle bygg i forbindelse med renovasjonsprosjekter.

18 partnere fra elleve forskjellige europeiske land deltar i EU-prosjektet som har et totalbudsjett på 11 millioner euro. Forskerne skal utvikle de nye solcellesystemene i samarbeid med flere solcelleprodusenter og bygningsindustrien.

Kilde: European Technology and Innovation PlatformPhotovoltaics, BIPV Position Paper, December 2016/SINTEF