Statnett tester ut teknologisk fremtid i nord, blant annet relatert til industriell produksjon ved Alcoa i Mosjøen. (Foto: Alcoa)

Kraftsystemet vil i fremtiden være både smartere og mer fleksibelt. Nå tester Statnett sammen med Ishavskraft, Statkraft og eSmart Systems AS hvordan elkjeler i Alta og Tromsø sammen med industriforbruk i Mosjøen kan bidra til å sikre at alle har strøm når vi trenger det mest.

Kilde: Statnett

Strøm er en del av hverdagen for oss alle, og det blir stadig viktigere å sørge for en stabil strømforsyning. Samtidig vet vi at det aldri er mulig å garantere 100 prosent for at ikke ting vil skje. Derfor arbeider Statnett for å finne løsningene som sikrer den fleksibiliteten vi trenger for å unngå at hendelser fører til langvarige strømbrudd for mange.

– Mange forbruksenheter trekker strøm store deler av døgnet, slik som elkjeler brukt til oppvarming. Ved å koble ut tilstrekkelig antall av disse i en kortere periode vil man kunne redusere forbruket av strøm tilstrekkelig til å kunne unngå en mørklegging i en anstrengt situasjon. Det kan for eksempel være ved utfall av kraftledninger som følge av uvær eller uforutsette feil. Ved å ta i bruk ny teknologi og inngå avtaler med leverandører som kan samle slikt forbruk til større volum vil vi dermed kunne bedre forsyningssikkerheten og leveringskvaliteten i fremtiden, sier Øivind Rue som er konserndirektør for drift og marked i Statnett.

Testingen i nord nå er en del av forsknings- og utviklingsprogrammet Smarte Nett i Statnett, og styring av forbruk er en viktig del av dette programmet. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med eSmart Systems AS, Ishavskraft og Statkraft. I Alta har elkjeler ved blant annet Alta Helsesenter, Rådhuset, Sandfallet og Alta ungdomsskoler samt flere av barneskolene blitt koblet ut. I Tromsø var det blant annet TIL stadion, ei boligblokk ved Olavsvern, flere skoler og Alfheim svømmehall som ble koblet ut. I tillegg har industribedriften Alcoa Mosjøen samt noen privathusholdninger deltatt i testingen.

Så langt har testingen vært vellykket og har gitt verdifull informasjon om tilgjengelig forbruk og tekniske begrensninger. Til sommeren vil det foreligge en endelig rapport på resultatene.

Statnett satser på forskning og utvikling på dette området, og har som systemansvarlig i kraftsystemet et særlig ansvar for å utvikle løsninger og markedsmodeller som sikrer fleksibilitet. Samtidig skjer det en rivende utvikling av teknologi som gir nye muligheter til smart styring av forbruk. Dette vil også gi rom for at flere leverandører vil kunne tilby ulike typer fleksibilitet.