Når strømprisene fyker i været blir mange av oss røde i toppen. Det er det kanskje på tide å gjøre noe med. (Illustrasjonsfoto: Mostphotos)

Det er på tide med et skrått blikk på strømprisen. Over lang tid, selv midt i vårløsningen, har den holdt seg på et relativt høyt nivå. Hvor går smertegrensen?

Her beveger vi oss inn i et terreng med like mange meninger som det finnes byer i Belgia. Selv er jeg relativt godt fornøyd med dagens strømprisnivå. Med en månedlig regning på rundt 3000 kroner, nettleie og avgifter inkludert, synes jeg det ikke er så mye å klage på. 100 kroner dagen i snitt er absolutt til å leve med.

Egentlig bryr folk flest seg ganske lite om hydrologisk balanse, og i hvor stor grad prisen på kull i det internasjonale markedet påvirker strømprisene her hjemme. Så lenge forsyningen av strøm er stabil, og prisene ikke fyker i været, er vi ganske greie å ha med å gjøre. Dessuten er vi ganske historie- og kunnskapsløse når det gjelder strøm.

Kanskje er det på tide å gjøre noe med det, sette seg bedre inn i hvordan mekanismene i strømforsyningen virker. Vi kan ikke for evig og alltid regne med at strømprisen vil pendle rundt dagens nivå eller lavere. Det vil komme perioder hvor strømprisen stiger til et nivå som gjør flertallet av oss røde i toppen.

De prismessige mekanismene som virker i strømforsyningen er ikke like enkle å forklare på en lettfattelig måte. Men det er verd et forsøk. En samlet bransje bør ta et krafttak for å få til et kunnskapsløft blant folk flest. Det vil selvfølgelig koste noen kroner, men spare aktørene i verdikjeden for mye møye og besvær. For egen del synes jeg det er en ganske god ide.