12. mai ble det sluppet ut luftovermettet vann i elven Ekso (foto: Eirik Straume Normann, Uni Research Miljø)

BKKs interne gransking bekrefter teorien om at en tett rist ved vanninntaket til Myster kraftverk forårsaket luftovermetning i Ekso 12. mai i år. I etterkant ble det funnet 45 døde fisker i elven.

Kilde: BKK

– Vi har gjort en grundig analyse av hendelsesforløpet, og har også iverksatt tiltak for å hindre at dette skjer igjen, sier Olav Osvoll, konserndirektør Produksjon i BKK.

Resultatet av granskingen er formidlet i et brev som er sendt til NVE med kopi til Fylkesmannen, Ekso Elveeigarlag og Vaksdal kommune. Her kan du lese brevet

Tiltak mot tett rist
Myster kraftverk har inntak i Nesevatnet, lenger oppe i vassdraget. Før vannet renner inn i den rundt sju kilometer lange tunnelen som går ned til kraftstasjonen, passerer det en rist som skal hindre at vegetasjon og lignende blir dratt inn i turbinen.

– Etter hendelsen 12. mai brukte vi kamera for å sjekke risten, og vi fant da mye gress som flomvannet hadde tatt med seg. Risten har vært rensket med ristrensker, men vi ser at vi kan gjøre ytterligere tiltak for å sikre at risten skal bli godt nok rengjort. Vi endrer nå praksis for rensking av risten. I tillegg blir det etablert ekstra overvåking, og kamera vil bli tatt i bruk for å få visuell kontroll med at risten ikke går tett, forteller Osvoll.

BKK har justert alarmgrensen
Det var Uni Research Miljø som oppdaget død fisk i elven. Like før hadde BKK registrert en alarm om trykkfall i tunnelen ned til kraftstasjonen. Produksjonen ved kraftverket ble kjørt raskt ned da alarmen kom.

– Da risten gikk tett, ble det for lite vann i tunnelsystemet som får tilført vann fra Nesevatnet og to bekkeinntak. Vann-nivået sank og skapte forhold for at innpisket luft gikk gjennom kraftverket og ut i Ekso. Da vann-nivået falt i tunnelsystemet, utløste det en alarm på driftssentralen vår. Alarmgrensen for trykkfall er allerede justert opp, slik at BKK nå vil få tidligere varsel for å unngå fare for luftovermetning, sier Osvoll.

Ved utløpet fra kraftverket er det etablert måling av luftovermetning, der data skal overføres til driftssentralen.

To tredjedeler er ikke berørt
Sterkt luftovermettet vann er farlig for fisken, og virkningen kan sammenlignes med dykkersyke hos mennesker. Uni Research Miljø dykket i elven både lørdag 12. mai og neste dag og fant 45 døde ungfisker. Måling i elven lørdag ettermiddag viste at luftmetningen da var på et normalt nivå.

To tredjedeler av lakseførende strekning, alt som ligger oppstrøms utløpet fra kraftstasjonen, er ikke berørt av hendelsen. Det ble også observert levende fisk nedenfor kraftstasjonen.

– Vi vil bistå Uni Research Miljø i arbeidet med å få en god kartlegging av konsekvensene av hendelsen med luftovermetning, sier Osvoll.

BKK undersøker også andre kraftverk for å vurdere om det er behov for nye tiltak mot luftovermetning.