Troll C-plattformen i Nordsjøen er en av tre plattformer som Equinor vurderer å elektrifisere fra land. (Foto: Øyvind Hagen)

Sammen med sine partnere jobber Equinor med mulighetene for å elektrifisere tre plattformer som i dag drives med gassturbiner. Omleggingene kan kutte CO2-utslipp fra Troll C og Sleipner-området med over 600.000 tonn årlig.

Kilde: Equinor

Plattformene som vurderes elektrifisert fra land er Troll C og Sleipner feltsenter med den tilknyttede Gudrun-plattformen i Nordsjøen.

– Equinors ambisjon er å fortsatt være en av verdens mest karboneffektive produsenter av olje og gass. Vi undersøker å få plattformer i Troll- og Sleipner-området koblet til landstrøm, ved å utnytte og utvide eksisterende infrastruktur fra land. Lykkes vi med arbeidet vil det sette oss enda bedre i stand til å levere sikker drift med høy verdiskaping og lave karbonutslipp fra felt vi opererer på norsk sokkel, sier konserndirektør for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund.

På Troll C er potensialet å redusere CO2-utslippene med 365.000 tonn årlig gjennom en elektrifisering av plattformen. Elektrifisering av Sleipner feltsenter og Gudrun, som får sin strøm fra Sleipner, gir potensiale til å redusere utslippene med 250.000 tonn årlig. I tillegg kan elektrifisering av disse plattformene bidra med ca. 2500 tonn årlig reduksjon i NOx-utslipp.

–  Legger vi dette til utslippene som er spart ved å velge strøm fra land til Johan Sverdrup, Gina Krog og Martin Linge, ser vi her et samlet potensiale for å unngå over 1,3 millioner tonn CO2 årlig. Det tilsvarer utslipp fra over 650.000 personbiler årlig, eller omkring hver fjerde personbil på norske veier, sier Nylund.

Elektrifiseringsplanene følger en kartleggingsstudie Equinor har gjort av egenopererte felt på norsk sokkel. Kartleggingen pekte ut Troll C og Sleipner feltsenter, inkludert Gudrun-plattformen, som de mest hensiktsmessige elektrifiseringskandidatene å starte en detaljert utredning rundt.

– Elektrifisering av store olje- og gassinstallasjoner til havs er ingen enkel oppgave. Utfordringene er mange, både tekniske og økonomiske, samtidig som at flere av våre installasjoner ligger i områder uten mulighet for å knytte seg til kraft fra land. Det som gjør at vi ser muligheter for elektrifisering av Troll C og Sleipner-området er at de kan utnytte etablert kraftinfrastruktur, har store gjenværende ressurser og tiltakene vil gi betydelige CO2-reduksjoner, fortsetter Nylund.

Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor. (Foto: Ole Jørgen Bratland)

De tre plattformene ligger i feltområder som allerede får strøm fra land. På Trollfeltet har gassplattformen Troll A har vært elektrifisert siden oppstart i 1996, og den drives med minimale utslipp fra produksjonen. Arbeidet fremover vil være å se på en løsning for å knytte Troll C inn på samme type kraftløsning, med strømkabel fra Kollsnes-anlegget i Hordaland.

Johan Sverdrup-feltet skal få kraftforsyning fra land, sammen med flere felt som ligger på Utsira-høyden, inkludert Equinors Gina Krog, som kom i drift i fjor. Det jobbes nå med mulighetene for å forlenge kraftforsyningen fra Gina Krog, slik at også Sleipner feltsenter og Gudrun-plattformen kan kobles til denne kraftforsyningen fra land.

Å sikre lønnsomhet er viktig for å lykkes med slike prosjekter, og støtte fra næringslivets NOx-fond vil være et viktig bidrag. Nylund understreker at det fortsatt gjenstår mye arbeid og analyser, både av tekniske og økonomiske forutsetninger før gjennomføring av elektrifisering på Troll C og Sleipner feltsenter kan besluttes i partnerskapene. Elektrifiseringsplanene forutsetter et nært og målrettet samarbeid mellom Equinor, partnere og myndighetene for å sikre gode løsninger fra et teknisk og økonomisk perspektiv.

For å sikre langsiktig verdiskaping på norsk sokkel, er det viktig å jobbe med å redusere CO2-avtrykket fra aktiviteten på norsk sokkel. I fjor nådde Equinor målet om å redusere årlige CO2-utslipp fra norsk sokkel med 1,2 millioner tonn fra 2008 til 2020, nesten tre år før tiden. Selskapet økte derfor ambisjonen med å redusere ytterliggere to millioner tonn CO2 årlig fra sokkeldriften innen 2030.

– Resultatene viser at det er mulig å lykkes med ambisiøse utslippskutt når vi kombinerer kompetanse, teknologi og vilje til å finne lønnsomme energiløsninger på sokkelen. Med elektrifiseringsplanene i Troll og Sleipner-området får vi nå en mulighet til å modne fram store reduksjoner bygget på et godt samarbeid i lisensene, med myndighetene og industrien forøvrig, sier Nylund.