Infratek introduserer sykkel som fremkomstmiddel for elektromontører i tettbygde strøk. (Foto: Infratek)

Med jobber lokalisert i Oslo sentrum, tok bil og parkering for lang tid for Infrateks montører. Løsningen ble el-sykkel som fremkomstmiddel for en mer effektiv og miljøvennlig arbeidsdag.

Kilde: Infratek

– Er begge syklene er fulladet? spør Infrateks montør Pål Åge Østnor.

Østnor og makker Stian Dahlum skal i gang med arbeidsdagen i Oslo sentrum. I forbindelse med AMS-prosjektet (automatiske målere) skal det utføres feilsøking på multiinstrumenter for Hafslund Nett. 225 nettstasjoner står på lista, og nesten halvparten er plassert i Oslogryta. 

– Vi har vært innom nettstasjoner i Oslo sentrum en runde tidligere i forbindelse med AMS-prosjektet, og oppdaget at en av de største utfordringene var parkering. Vi merker at det er stengt av en god del av de gamle kommunale plassene, i tråd med den politiske viljen i hovedstaden. Store deler av arbeidsdagen går med til å lete etter parkering, det er lite effektivt, forteller Stian Dahlum.

Eget forslag

Da et nytt prosjekt lokalisert i sentrum dukket opp, la Østnor og Dahlum hodene i bløt og kom opp med el-sykkel-ideen.

– Vi la frem forslaget til prosjektlederen vår. Han synes ideen var strålende, sjekket priser og besparelser, og det var ingen tvil om at elsykkel var gunstig – og i tillegg miljøvennlig. Deretter gikk det raskt, et par dager senere var to el-sykler på plass.

Energimontørene fra Infratek står med el-syklene ved Domkirkeplassen i Oslo og kikker på kartet over nettstasjoner som skal besøkes.

– Vi sparer mellom 1 – 2,5 time hver dag på å bruke el-sykkel. Nå klarer vi å forflytte oss raskt og effektivt i bybildet sammenlignet med da vi brukte bilen. Med el-sykkel kommer vi i tillegg helt frem til nettstasjonene. Denne jobben vi utfører nå krever lite verktøy og utstyr. Det holder med en ryggsekk hver, og dermed funker det strålende i kombinasjon med sykkelkjøring, sier Dahlum.

Montørene pakker ned kartet og legger seg på hjul. Tre nettstasjoner skal rekkes innom før lunsj, en i Oslos hovedgate Karl Johans gate, en ved Akershusstranda ved Oslo Havn og en på Tøyen.

Prøveprosjekt

El-syklene skal i første omgang brukes frem til delen av prosjektet i Oslo sentrum er ferdig. Men Dahlum og Østnor ser ikke bort fra at el-syklene kan tas i bruk på et senere tidspunkt.

– Sykkel er en miljøvennlig måte å bevege seg rundt i byen. Hvis det kommer nye prosjekter der elsykkel er praktisk å bruke for vår del, er det noe vi ønsker å gjøre igjen. Det er fint å tilbringe deler av arbeidshverdagen på et sykkelsete, avslutter Østnor.