Engene transformatorstasjon utenfor Arendal har utfordringer med overlast i de kaldeste timene om vinteren, og har vært et ideelt testobjekt i prosjektet. Tester i Engene viser at det er mulig å forutsi overlast opp mot ett døgn før det inntreffer. Ved å systematisk koble ut forbruk og endre lokal produksjon kan overlast unngås. Det betyr at en unngår at kundene mister strømmen og det blir mindre slitasje på transformatoren. Den nye teknologien gjør at det ikke er nødvendig å investere i mer kapasitet i transformatorstasjonen. (Foto: Agder Energi)

Agder Energi er tildelt den prestisjetunge prisen "Innovative Star of Energy Efficiency; Power Generation & Supply Award". Konsernet får prisen sammen med Microsoft for et pilotprosjekt som skal bidra til å skape effektive, fleksible og intelligente strømnett for fremtiden.

Kilde: Agder Energi

– Det er veldig hyggelig å registrere at det vi gjør blir lagt merke til. I Agder Energi ønsker vi å benytte oss av ny teknologi for å gjøre strømnettet mer effektivt, mer forutsigbart og mer fleksibelt. Vi ønsker å ta steget fra å kun produsere energi til å bli en energipartner med en mer aktiv rolle i forhold til våre kunder, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi.

Fremtidens strømnett
Agder Energi samarbeider med Microsoft om prosjektet, som benytter intelligent teknologi for å skape en banebrytende smartnettløsning. Den skal forberede nettet på økt produksjon av fornybar energi fra ulike leverandører, som for eksempel privathus med solcelleanlegg, og samfunnets økte energiforbruk.

Teknologien legger til rette for energisparing og at det skal bli enklere å levere flere typer fornybar energi til strømnettet fra lokale produsenter. Kunder som har fleksibelt forbruk vil kunne endre både når de bruker strøm og hvor mye de bruker, samtidig som de kan redusere de totale strømutgiftene sine.

Den nettbaserte skyløsningen vil også gi økonomisk gevinst for kunden ved at den reduserer dyr topplast i perioder med høy etterspørsel. Dermed reduseres også behovet for investeringer i nettet, noe som igjen kommer kunden til gode med tanke på nettleien.

Les mer om prosjektet i nyhetssak og film på Microsofts nettsider.

Ny markedsplass
Prosjektet har også gitt grunnlag for nye forretningsmuligheter. Det såkalte fleksibilitetsmarkedet, det vil si store strømbrukere som frigjør kraft til nettet ved å redusere eget forbruk, er preget av store datamengder og svært korte frister.

– Gjennom prosjektet har vi fått mulighet til å bruke avansert teknologi til å utnytte tilgjengelig fleksibilitet og gjøre strømnettet smartere. Vi så raskt behovet for en ny markedsplass for å kunne omsette denne fleksibiliteten. Vi har derfor etablert selskapet NODES sammen med den nordiske kraftbørsen Nord Pool. NODES skal gjøre de fleksible ressursene som allerede eksisterer i kraftsystemet, og som ikke har vært mulig å utnytte tidligere, tilgjengelig i kraftmarkedet, sier Rune Hogga, daglig leder i NODES.

I godt selskap
Det er Alliance to save energy som har tildelt prisen til Agder Energi. Alliansen består av ledere innen næringsliv, myndigheter, miljø- og forbrukerorganisasjoner som jobber for økt energiproduktivitet for å oppnå økonomisk vekst, et renere miljø, og økt forsyningssikkerhet.

Alliance to save energy deler ut priser i flere ulike kategorier, og på listen over tidligere vinnere står blant andre IBM, Elon Musk, Schneider Electric. Lockheed Martin og Whirlpool.