Enkelt og greit: Det nye navnet på landets ledende integrerte kraftkonsern ble Hafslund E-CO.

Ved å samle Norges nest største kraftprodusent E-CO Energi og Norges største nettselskap Hafslund Nett, har eieren Oslo kommune skapt Norges ledende integrerte kraftkonsern.

Kilde: E-CO

20. juni vedtok Oslo bystyre å samle Hafslund og E-CO under et nytt heleiet morselskap. Hafslund E-CO AS ble etablert 4. juli 2018 med datterselskapene Hafslund AS og E-CO Energi Holding AS, og danner sammen det nye konsernet. Styret i Hafslund E-CO består av Hilde Tonne (styreleder), Bjørn Erik Næss, Bård Vegar Solhjell, Bente Sollid Storehaug, Mari Thjømøe og representantene for de ansatte Arvid Amundsen, Per Luneborg og Per Orfjell.

– Jeg ser fram til å starte arbeidet med å etablere Norges ledende kraftkonsern. I påvente av at Oslo kommune finner en permanent styreleder som ivaretar balansen mellom Hafslund og E-CO, har jeg sagt meg villig til å lede styret i en overgangsperiode, sier styreleder Hilde Tonne i Hafslund E-CO AS.

Styret utnevnte i sitt første møte Finn Bjørn Ruyter som konsernsjef. Finansieringen og gjelden i konsernet vil videreføres i de respektive datterselskapene, og samlingen medfører ikke endringer i finansielle nøkkeltall for E-CO Energi Holding AS og Hafslund AS.

Kraftsektoren er i dag i kraftig endring. Mer integrerte markeder og sterk vekst i stadig billigere vind- og solenergi, påvirker energisystemet og prisbildet. Vannkraftens reguleringsevne blir viktigere i et mer integrert europeisk kraftmarked, med økende andel uregulerbar fornybar energi. Norsk fornybar kraftproduksjon blir et viktig bidrag for avkarboniseringen av energisektoren i Europa.

Kundenes adferd og deltagelse i kraftsystemet endres. Elektrifisering for å erstatte fossilt drivstoff og brensel skyter fart. Med fallende priser på solenergi og batterier kan husholdningene både produsere og lagre energi selv. Automatisering og maskinlæring gir samtidig helt nye muligheter for å mobilisere ressurser som i dag ikke utnyttes.

– Vi forventer store endringer i kraftsektoren framover. Med solid kompetanse i den elektriske verdikjeden skal vi ta de riktige strategiske valgene, og vi ønsker å spille en stor rolle i elektrifiseringen av samfunnet, sier konsernsjef Finn Bjørn Ruyter i Hafslund E-CO.

Ny konsernledelse vil bli utnevnt i løpet av august måned og fungere fra 1. september. Fram til 1. september vil datterselskapenes ledelse være uendret.