Takket være gode vannreserver kan SKS kjøre sine krafrtverk tilnærmet normalt, her illustrert med Arstaddalsdammen i Beiarn kommune. (Foto: Andreas Opheim)

Tross lav fyllingsgrad i norske vannmagasiner opprettholder Salten Kraftsamband (SKS) kraftproduksjonen som normalt.

Kilde: Salten Kraftsamband (SKS)

En vinter med forholdsvis lite snø i fjellene etterfulgt av periode med lite nedbør har satt sitt preg på vannstanden i norske vannmagasiner. Fyllingsgraden i uke 28 var på 60,8 prosent, noe som er det laveste siden 2006 på denne tiden av året. Medianverdien på tilsvarende tidspunkt for årene 1990–2017, var ifølge Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) 12 prosent høyere. I Nord-Norge er vannstanden noe lavere, ca. 50 prosent.

Magasinbeholdningen for SKS sine kraftverk viser også lave tall uten at det utgjør noen krise for kraftsituasjonen i vårt område.

– Takket være gode vannreserver kan vi kjøre kraftverkene tilnærmet normalt og produsere strøm til markedet. Vi har kontroll på situasjonen og kan fortsette produksjon forutsatt at ikke ekstraordinær tørke vedvarer over lengre tid, forteller Stein Mørtsell, administrerende direktør i SKS Produksjon AS.

Som et resultat av tørke, redusert magasinkapasitet, høy etterspørsel og europeiske kraftpriser er spotprisen derfor høy.

– Den høye spotprisen motiverer naturlig nok til økt kraftproduksjon. Det er viktig å presisere at vi nå produserer av det mest verdifulle vannet vi har – vannreservene. Vannmagasinene tar lang tid å fylle opp igjen og vi risikerer derfor lavere produksjon på sikt. Likevel er det markedet som styrer. NVE og Statnett regulerer dette slik at vi har et kraftsystem og kraftmarked i balanse, sier Mørtsell.

SKS har ifølge produksjonstall fra uke 29 så langt i år produsert 1289 GWh. SKS satte i 2017 ny produksjonsrekord med total kraftproduksjon på 2452 GWh, tilsvarende årsforbruket til ca. 115 000 husstander.