19 leiligheter sentralt i Stavanger vil i fremtiden kunne lade sine elbiler fra solceller koblet til solide batterier. (Illustrasjonsfoto: Statnett)

19 leiligheter som ligger sentralt i Stavanger blir i august piloter for EU-prosjektet Invade. Med tre solide batterier som skal lagre strøm fra solcellepanel, vil beboerne kunne lade elbilene sine med egenprodusert strøm, og trolig også få overflødig strøm som de kan velge hvordan de vil benytte.

Kilde: Lyse

Kombinasjonen solceller, batteribank og elbil-lading er langtfra normalen i leilighetskompleks som dette, men når det først blir slik, at kontrakten signeres og at alle parter er fornøyde – så er det all grunn til å smile. Og nettopp det gjorde de både i Smartly, Bate og styret i Solvang denne uken da kontrakten ble signert.  

Viktig beslutning
Solvang-prosjektet er et samarbeid mellom Bate boligbyggelag og Smartly. – Solcellepaneler i kombinasjon med batteri er en løsning som hittil er uprøvd i boligsameier. Med denne løsningen kan man lagre egen energiproduksjon og disponere den, for eksempel ved lading av elbil, sier Ketil Granbakken, salgs- og markedsdirektør i Smartly. Installasjonen fra Smartly legger opp til en brukervennlig teknisk løsning der beboerne får montert en skjerm i inngangspartiet hvor de enkelt kan observere hvor mye strøm panelene produserer og hvordan energien forbrukes av beboerne.
Solenergien som samles opp på taket vil lagres i tre store batterier som skal henge på veggen. Disse batteriene og testing av dem utgjør en vesentlig del av EU-prosjektet Invade som blant annet Lyse er en del av. Og beboerne på Solvang blir dermed pilottestere av batteriløsningen. – Pilotprosjektet innebærer at dataene som samles inn her vil inngå i et større forskningsprosjekt, forklarer Smartlys Charlotte Medhammer som skal forvalte avtalen. Det betyr at Finn Tollefsen og de andre beboerne får en viktig rolle for fremtiden. 

Øker verdien på boligen 
– Det synes vi er enormt kjekt, at vi kan bidra til en fornuftig utvikling, også var det et for godt tilbud til at vi kunne la være, sa en godt fornøyd beboer Finn Tollefsen. Han er spesielt glad for at sameiet nå gjør en investering som er fremtidsrettet og økonomisk forsvarlig. Batteriet vil også bidra til å ta strømtoppene som kommer med fakturaen som sameiet får, resten av den oppsparte strømmen kan deretter mates ut på ordinært strømnett.  – Vi ser at det å ha solceller på taket er med på å øke verdien av boligene våre – det har vært med å påvirke at vi enstemmig besluttet å gå for det.