Med aggregat nummer to dobles kapasiteten i Skjerka kraftverk fra 100 til 200 megawatt. (Foto: Agder Energi)

Det drar seg til mot ferdigstilling av milliardsatsingen til Agder Energi i Åseral kommune i Vest-Agder. Nå er det først og fremst Åseral-nord prosjektet og installasjon av aggregat nummer 2 i Skjerka kraftverk som gjenstår.

Ferdigstillelsen omfatter blant annet betydelig oppgradering av damanlegget i Skjerkevatn og tilsvarende utbygging og forsterkning av den elektriske infrastrukturen i området. For sistnevnte har et hovedformål vært å øke utvekslingskapasiteten mellom regional- og sentralnettet, samt legge til rette for økt kapasitet i Skjerka kraftverk. Med aggregat nummer 2 på plass i 2019 vil kapasiteten i kraftverket være doblet fra 100 til 200 megawatt.

I det pågående Åseral Nord-prosjektet pågår bygging av ny dam Langevatn og rehabilitering, og delvis nybygging, av en rasutsatt tunnel. Når dette står ferdig vil det være realisert produksjon av fornybar energi tilsvarende strømforbruket til 2 100 husstander.

Entreprenørarbeidene i Skjerkevatn er utført av Skanska og TT (Terrengtransport). Det er Voith som leverer komplett elektromekanisk utrustning til Skjerka 2. Støperiarbeidene i kraftstasjonen er utført av Kruse Smith. I prosjekt Langevatn utføres entreprenørarbeidene i et samarbeid mellom Rissa og Implenia. Bygging av nye linjer er utført av Nettpartner og transformatoren i den elektriske infrastrukturen har Hyundai levert.

Det er mer å lese om dette omfattende milliardprosjektet i fagbladet Energiteknikk (nr.6-18), som vil være leserne i hende i løpet av et par uker.