Oppfordringen om å samarbeide i mangfoldet av digitale løsninger fortjener å bli tatt på alvor av aktørene i energibransjen. (Illustrasjon: ABB)

I den landbaserte energibransjen er det fornuftig å finne hverandre i en større grad av teknologisk samarbeid, mener konserndirektør Bente Haaland i Statnett. Det er en betimelig oppfordring.

Oppfordringen, som knytter seg til den omfattende digitaliseringen som pågår i bransjen, er gitt i et intervju med DistriksEnergi. Det er et brennhett tema Bente Haaland løfter frem. Rundt om i landets energiverk kappløpes det om å innkassere digitale gevinster. Ikke alt som gjøres virker like gjennomtenk. Det er åpenbart at noen av satsingene kommer til å ende med skikkelige mageplask.

For å si det sånn; digitalisering er ikke for amatører. I vurderinger av hvordan denne teknologien, i ulike sammenhenger, best mulig kan komme til anvendelse må det skarpskodd kompetanse til. Det er lett å la seg lure, blant andre av en leverandørindustri med forretningsmessige stjerner i øynene. Noen energiverk slikker fortsatt sine sår etter kostbare feilinvesteringer i IKT.

Selv om de store energiselskapene er ressurssterke nok til å håndtere de digitale utfordringene på egenhånd, er det mange mellomstore og små som ikke er det. Sentralt i det som skjer står rundt 140 nettselskaper spredd over hele landet. Flere av disse har begrensede muligheter til å få optimal digital uttelling i egen regi. Samarbeid med andre være en fornuftig vei å gå.

Oppfordringen fra konserndirektør Bente Haaland i Statnett fortjener å bli tatt på alvor. I mangfoldet av digitale utfordringer vil samarbeid bidra til å kvalitetssikre resultatene.