Rosten kraftverk øverst i Gudbrandsdalen er satt i drift, på budsjett og innen fastlagt tidsplan. Her fra dagens åpningssermoni. (Foto: Eidsiva Energi)

I dag er Rosten kraftverk i Sel og Dovre kommuner øverst i Gudbrandsdalen faset inn på strømnettet, med en fornybartilvekst på 192 GWh i året. Dette tilsvarer strømforbruket til omtrent 10 000 husstander.

Rosten kraftverk er gjennomført i henhold til fastlagt tidsplan og innenfor rammen av et budsjett på rundt 900 millioner kroner. Kraftverket eies av Oppland Energi og Eidefoss. Med sin beliggenhet øverst i Gudbrandsdalen kan dette uten overdrivelse karakteriseres som et kraftverk på Norges tak. I konsesjonsbetingelsene har NVE stilt strenge krav til flomavledning. Damanlegget er bygget for å tåle en dobbelt 1000-årsflom.

Inntaksmagasinet er en 20 meter høy betongdam, som skal føre vannet en 4,1 km lang tunnel til kraftstasjonen som bygges i fjell ved Brenna i Sel. Selve kraftstasjonen, som ligger 350 meter inne i fjellet er 33 meter høy, 15 meter bred og 60 meter lang.

Avstanden ned til fjellfast grunn i elveløpet har vært en spesiell uytfordring. For å komme dit måtte 14 meter med sammensatte masser fjernes. Over den etterfølgende støpeoperasjonen var det spenstige dimensjoner. Rett i underkant av 1000 billass med til sammen 5632 kubikkmeter betong ble døgnkontinuerlig «matet» inn i forskallingen. I sitt slag er det den hittil største som er gjennomført på fastlandet her i landet.