Styreleder Lars Emil Berge i Småkraftforeninga har kjørt elbil i to år og blåser av bekymringen for ladekø. (Foto: Småkraftforeninga)

Elbilistene trenger overhodet ikke bekymre seg for ladekø. Som andre nettbrukere må de bare venne seg til selv å betale for oppgradering av nettet. Det sier Småkraftforeningas styreleder Lars Emil Berge etter at Elibilforeningens Christina Bu er ute og bekymrer seg for «ladeangst» blant elbileierne.

Kilde: Småkraftforeninga

– Ladeangst er den nye frykten for kø – at det ikke er nok ladere eller at laderne ikke virker, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening til Dinside. Hun ønsker seg langt flere hurtigladere enn i dag. 

Småkraftforeningas Lars Emil Berge mener Bus angstdiagnose er lett å behandle.

– Småkrafteiere og andre, om de produserer eller bruker strøm,  må i dag betale anleggsbidrag dersom nettet trenger forsterking.  Det samme må selvsagt elbilistene gjøre. Bare betalingsviljen er der tror jeg tilgangen på hurtigladere landet over vil øke kraftig. Skal man ha høy effekt ut av nettet på kort tid så koster det gjerne ganske mye. Dette må brukerne selv betale for. Det trengs ikke politiske vedtak for  dette – bare betalingsvilje for eget forbruk, sier han.  

Bu mener på sin side at dagens elbilister er et tålmodig folk og mener det må bli like enkelt å fylle strøm som bensin. 

– Et stort flertall på 61 prosent oppgir at de er villige til å vente inntil ti minutter på hurtiglading. Men når alle skal overtales til å bytte til elbil i hele Norge, må kapasiteten økes betraktelig slik at ventetida minimaliseres. Det er sjelden kø ved bensinpumpene, sier hun til Dinside.

Berge i Småkraftforeninga har selv kjørt elbil i to år. Han er enig i at tilgang til effektlading er et ubetinget gode, men peker på at for den enkelte elbilist så blir valget ladekø eller å betale det det koster.

– Bensinkundene betaler det bensinen koster. I tillegg kommer avgiftene. Det samme må selvsagt vi elbilister gjøre om vi ønsker å slippe ladekø. Også vi må betale for bruk av nettet. Overordnet er de behov for store oppgraderinger av strømnettet i årene som kommer. Da blir det feil om vi skulle slippe til flere gratispassasjerer nå, sier han.