Vindkraftprosjekter på land er en viktig bidragsyter for at verden nå har nådd sin første milliard-milepæl for installert effekt fra vind- og solkraft.

Globalt er det nå tilsammen installert en effekt på 1 milliard kilowatt med sol- og vindenergi.

Kilde: TrønderEnergi – blogginnlegg

Utviklingen har tatt rundt 40 år, og har virkelig skutt fart det siste tiåret. Rundt halvparten av effekten som er bygget ligger på solenergi, mens den andre halvparten er vindkraft. Det aller meste av vindkrafta er landbasert, og en bitteliten andel er offshore vind.

Bloomberg New Energy Finance anslår at denne utviklingen har krevd investeringer på rundt 2 300 milliarder dollar. Samtidig sier analysebyrået at den neste milliarden i kilowatt-effekt vil koste bare halvparten å utvikle, rundt 1 200 milliarder dollar. Det skyldes at kostnadene på sol og vind synker, anleggene blir både mer produksjonseffektive og billigere å bygge. Neste milliard-milepæl anslås at blir nådd rundt 2023.

Totalt er det installert rundt 6,2 milliarder kilowatt i energieffekt i hele verden. 1/6 av dette er kullkraft i Kina, og nå er altså 1/6 av denne totalen sol- og vindkraft.

Til sammenligning har Norge totalt en installert energieffekt på i overkant av 30 millioner kilowatt (30 Gigawatt) – hovedsakelig fra vannkraft, og gjennom året dekker det Norges totale strømbruk.

Én veldig viktig forskjell på fornybar energi som sol- og vindkraft, og tradisjonell energi som fossil kull- og gasskraft er at kull- og gasskraftverkene har flere timer med produksjonstid enn sol og vind.

Tommelfinger-regelen er at fossilkraftverkene har fullproduksjonstid på rundt 40%, mens atomkraft gjerne ligger på det dobbelte.

Fullproduksjonstiden og effektiviteten på fornybar energi avhenger til enhver tid av hvor mye det blåser og om sola skinner. Solkraft har en produksjonstid på rundt 10% i UK, 19% i USA, og 24% i Atacama-ørkenen i Chile. Vindkraft har gjennomsnittlig produksjonstid på 34%, altså en tredel av den totale tiden – men det finnes også vindkraftverk som kan ha produksjonstid på over 60%. Produksjonstiden er en viktig faktor, fordi det sier noe om hvor mye den installerte effekten kan utnyttes til faktisk energiproduksjon.

Asia står pt for rundt 44% av den installerte vindkrafta, og 58% av solkrafta. Kina er det store lokomotivet med 1/3 av alle installasjonene av fornybar energi i Asia.

Fremover venter Bloomberg at energilagringsteknologier blir viktigere og viktigere, og byrået ser at det er mange innovasjoner og investeringer som nå går i den retningen.

Kilde: Bloomberg New Energy Finance og denne saken på Bloomberg.com.